Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Протестантите в Беларус в подкрепа на местна църква

Main Pic
Публикувана: 22.02.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 806
Коментари: 0
На 17 февруари полицейски служители влизат със сила в сградата на църквата „Нов живот“ (Минск, Беларус), докато вярващи са събрани вътре на молитвено богослужение.
 
Видео клипове, заснети от членове на църквата, показват как над 20 полицаи и съдебни служители пристигат в сградата около 11 часа сутринта. Около 60 от вярващите, които в онзи момент се намират в сградата, първоначално отказват да я напуснат.
 
Църквата "Нов живот" записва инцидента с охранителни камери и мобилни устройства и създава 7-минутно видео по случая, публикувано по-късно в Youtube. Можете да го видите тук.
 
Според новините на медията Форум 18 властите са използвали професионални инструменти, за да разбият ключалката на вратата и да влязат в сградата.
 
Християнската общност обжалва съдебно разпореждане от 2009 г., което не дава на сградата статут на място за поклонение. В продължение на години властите отказват да пререгистрират сградата, за да бъде използвана за религиозни цели. Издадена е заповед за изселване. В нея се изисква църквата „Нов живот“ да напусне сградата до края на 2020 г., но евангелската общност отказва да изпълни нареждането.
 
По-ранните опити за затваряне на църквата през април 2017 г. и юни 2013 г. бяха неуспешни. На 5 януари 2021 г. поредният опит е неуспешен.
 
Според местната телевизия BelSat TV, властите в Минск казват, че имат планове за изграждане на училище на мястото на църквата.
 
Член на църквата споделя пред Форум 18, че след изгонване на вярващите сградата е била заета от властите и е охранявана денем и нощем, за да се предотврати влизането на членове на църквата.
 
Църквата подозира, че тормозът и окончателното изгонване на вярващите се случва, след като членове на църквата "Нов живот" са записали видео, в което се осъжда насилието на режима на президента Лукашенко срещу протестиращи миналата година и се призовава за демокрация и свобода за всички граждани.
 
Седмица след изгонването на вярващите, в неделя, 21 февруари, десетки християни се събраха в снега пред сградата на църквата. „Въпреки обстоятелствата много хора дойдоха да прославят Бога, да чуят насърчителна дума и да се помолят за страната ни“, заявява църквата на страницата си във Фейсбук.
 
Три протестантски деноминации от Беларус са подписали съвместно изявление на 19 февруари, в което изразяват своята солидарност с църквата. Прилагаме превод на изявлението:
 
„Ние, епископите от Съюзите на евангелските църкви в Беларус, изразяваме нашата загриженост относно принудителното изгонване на членовете на църквата „Нов живот“, Минск от сградата на улица Ковальова, 72. Тя е законно закупена, докато въпросната сграда все още беше извън рамките на столицата. Трудностите с правните и практически въпроси относно пререгистрацията и експлоатацията на сградата започнаха да се появяват, когато сградата стана част от територията на град Минск. За съжаление, след 15 години градските власти все още не ни дават официална регистрация. Напротив, на 17 февруари 2021 г.  вярващите от църквата „Нов живот“ бяха изгонени от сградата при мразовито време, буквално на улицата.
 
Библията казва: "Следователно, ако един член страда, всички членове страдат с него; ако един член се радва, всички членове се радват с него. И вие сте тялото на Христос ..." Изразявайки единна позиция, ние вярваме, че такива действия са неприемливи по отношение на която и да е църковна общност, независимо от деноминацията, и длъжностните лица, допуснали подобно развитие, трябва заедно с представители на общността да започнат да търсят решение на този въпрос с намерение да го разрешат по начин, приемлив за всички страни.
 
Призоваваме всички евангелски църкви да се молят за ситуацията с доверие във Всемогъщия Бог, праведния и справедлив Съдия! "
 
Изявлението е подписано от Съюза на християните на пълното евангелие, Баптисткия съюз и Петдесятния съюз.
 
Източник: New Life Church, Minsk
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg