Събота, 25.09.2021

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Националната библиотека на Израел с нов подарък за Пурим

Main Pic
Публикувана: 25.02.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 413
Коментари: 0
Националната библиотека на Израел в Ерусалим е получила подарък за празника Пурим. Става дума за един от най-старите екземпляри на библейската книга Естир. 
 
Книгата на Естир, известна още като „Мегила“, се чете всяка година от евреите по целия свят по време на празника Пурим. Пурим, който се пада на 25-28 февруари тази година, отбелязва времето, когато Бог използва кралица Естир, за да спаси еврейския народ от унищожение, докато са в плен в Персийската империя.
 
Учените казват, че новият свитък Естир, получен от Националната библиотека на Израел, датира от Иберийския полуостров около 1465 г., преди евреите да бъдат изгонени от Испания и Португалия в края на петнадесети век.
 
Един писар от това време внимателно е написал Мегила с кафяво мастило върху кожен свитък и той вероятно е бил четен от евреите от 15-ти век по време на празника Пурим.
 
Експертите казват, че този свитък е ценен, тъй като е известно, че съществуват само шепа свитъци на Естир, използвани от евреите, преди да бъдат изгонени от Испания и Португалия.
 
Д-р Йоел Финкелман, уредник на Националната библиотека на Израел, пояснява, че този свитък е „невероятно рядко свидетелство за богатата материална култура на евреите на Иберийския полуостров. Той е един от най-ранните съществуващи свитъци на книгата Естир и един от малкото мегилоти от 15-ти век в света. Библиотеката има привилегията да съхранява това съкровище и да запази наследството, останало от иберийското еврейство."
 
Източник: Christian Headlines
Превод: Петя Зарева
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg