Сряда, 24.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Методистите с нова деноминация

Main Pic
Публикувана: 03.03.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 839
Коментари: 0
Няколко консервативни лидери на Обединените методисти наскоро разкриха плановете си, че са път да регистрират нова деноминация през 2022 година. 
 
Според християнската медия ​​Christian Post Обединената методистка църква (UMC) отдавна е на кръстопът, тъй като консервативните и прогресивни членове са разделени до голяма степен по въпроси като еднополовите бракове и ръкополагането на ЛГБТ представители на духовенството.
 
В понеделник Асоциацията на Уеслианския договор и 17-членният Съвет за преходно лидерство публикува изявление, с което обяви новата деноминация „Глобална методистка църква“ (GMC).
 
Деноминацията обаче ще бъде регистрирана официално до 2022 г., тъй като Генералната конференция на UMC ще трябва да се събере, за да гласува новата мярка, известна като Протокол за помирение и благодат чрез разделяне.
 
Генералната конференция, която се провежда на всеки четири години, първоначално беше планирана да се проведе миналата година, но беше отложена за 2021 г. заради пандемията COVID-19. По-късно конференцията ще насрочи срещата за следващата година.
 
Протоколът, който ще бъде обсъден на Генералната конференция, ще разрешава на консервативните църкви на UMC  да напускат деноминацията и да създадат свои собствени.
 
П-р Кийт Бойет, който служи като председател на преходния ръководен съвет, обяснява в изявление, че новопредложената GMC цели да „създава ученици на Исус Христос, които Му се покланят с посвещение, обичат Го силно и смело свидетелстват“.
 
Друг член на преходния лидерски съвет, п-р Филип Аджоби, казва „че е голяма чест да участва в такава вълнуваща работа“ по отношение на учредяването на GMC.
 
Той вярва, че новата деноминация „ще изпълни очакванията и стремежите на местните църкви в цяла Африка. Вярващите ще оценят фокусирането върху най-важното: свидетелството за Исус Христос с цел преобразяване на света.“
 
Понастоящем GMC стартира уебсайт, който осигурява по-подробна информация за новата деноминация, включително ръкополагането на жените и расовото равенство.
 
В края на миналия ноември група прогресивни обединени методисти обявиха, че ще сформират нова деноминация, известна като Методистко обединение на освобождението, или LMX, тъй като те, подобно на GMC, очакват одобрение от Генералната конференция.
 
Генералната конференция трябва да се проведе в периода 29 август до 6 септември 2022 г. в Минеаполис, Минесота.
 
Източник: Christian Headlines
Превод: Петя Зарева
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg