Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Мъчениците в Палестина - св. Теодисия и Памфилий

Main Pic
Публикувана: 04.03.2021
Автор: Евсевий Кесарийски
Прочетена: 742
Коментари: 0
Отново в Кесария, когато гонението продължавало пета година, във втория ден на месеца Ксантикс, който е четвъртият преди априлските нонеи, на самият Господен ден от възкресението на нашия Спасител, Теодисия, една девица от Тир, вярна и сериозна девица, която все още не била навършила осемнадесет години, отишла при едни затворници, които изповядвали Христовото царство и, заставайки пред съдийския престол, ги поздравила и вероятно ги помолила да си спомнят за нея, когато застанат пред Господа.
 
Веднага, сякаш била извършила нечисто и гнусно деяние, войниците я хванали и я завели пред управителя. И той веднага, подобно на луд човек и див звяр в гнева си, я измъчвал с ужасни и най-страшни мъки по нейните страни и гърди, дори до самите кости. И тъй като тя все още дишала и при това стояла с радостно и сияещо лице, той заповядал да я хвърлят в морските вълни. След това преминавайки от нея към други изповедници той осъдил всички на медните мини в Пено и Палестина.
 
След това на петия ден от месец Дий, на декемврийските нони според римляните в същия град, Силван (който по това време бил презвитер и изповедник, но който скоро след това бил удостоен с епископско звание и умрял като мъченик) и тези с него, хора, които били показали най-благородна твърдост за религията, били осъдени от него да работят в същите медни мини, след като заповядал преди това глезените им да бъдат прогорени с  нажежено желязо.
 
По същото време той предал на пламъците един човек, който бил бележит чрез множество други изповеди. Това бил Доминий, добре познат в цяла Палестина за своята голяма смелост. След това същият съдия, който бил жесток изобретател на различни мъчения и на оръжия срещу Христовото учение, замислил срещу благочестивтие едно наказание, което никога преди това не било чувано. Той осъдил трима да се бият в един единствен юмручен бой. Предал да бъде погълнат от диви зверове Ауксентий, един посивял и свят възрастен човек. Други, които се намирали в зряла възраст той направил евнуси и ги осъдил на същите мини. А други, след сурови мъчения, той хвърлил в затвора.
 
Сред тях бил моят най-скъп приятел Памфилий, който по причина на всяка добродетел бил най-бележитият мъченик от нашето време.
 
Урбан първо го изпитал в реторична философия и знание и след това се опитал да го убеди да принесе жертва. Но когато видял, че отказва и по никакъв начин не се поддава на заплахите му, разярявайки се страшно, той заповядал да го измъчват с няколко различни мъчения.
 
И когато насилникът, след като бил почти задоволен от мъченията, състоящи се в неколкократно и продължително дране на страните, все пак бил покрит със срам пред всички, той го пратил заедно с изповедниците в затвора.
 
Но каква отплата за своята жестокост към светиите ще получи от Божията справедливост този, който по този начин насилвал Христовите мъченици може лесно да бъде схванато от прелюдията, в която изведнъж и не много след дръзките жестокости срещу Помфилий, докато все още бил управител, Божият съд го застигнал. Понеже изведнъж този, който довчера съдел от издигнат трибунал, пазен от отряд войници и управлявал целия Палестински народ, спътник и най-близък приятел и сътрапезник на самия тиранин, бил съблечен една нощ и се покрил с позор и срам пред хората, които по-рано му се възхищавали, сякаш бил самият император. Той показвал едно страхливо и лишено от мъжественост поведение, издавайки женски писъци и умолявайки всички хора, които преди това управлявал. Самият Максимин, на чието балговоление разчиташе уповавалият Убран по-рано, когато бил толкова арогантен, и който сякаш го обичал безкрайно заради делата му против нас, застанал като груб и суров съдия в същата тази Кесария, за да произнесе против него смъртна присъда поради големия позор на престъпленията, които бил извършил. Но ние казваме това между другото.
 
Може да настъпи удачно време когато да имаме възможността да опишем краят и съдбата на тези нечестиви хора, които силно воювали против нас, както на самият Максимин така и на други с него.
 
Превод: Радостин Марчев
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg