Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Освободен е отвлечен нигерийски пастир

Main Pic
Публикувана: 08.03.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1856
Коментари: 0
Църковни лидери потвърждават информацията, че ислямските терористи, заплашили да екзекутират пастир, отвлечен в североизточна Нигерия, са го освободили в сряда (3 март).
 
Президентът на Brethren Church (или EYN), Джоел С. Били, в четвъртък (4 март) е съобщил на църковните ръководители от деноминацията, че е разговарял с пастир Булус Якура, след като е бил освободен. Това се казва в публикация от петък (5 март) на уебсайта на Brethren Church в САЩ. Публикацията е дело на Закария Муса, ръководител на EYN Media.
 
„Днешният телефонен разговор с Якура беше сърцераздирателен“, пояснява Били и добавя, че пастир Якура му е казал: „Добре съм, благодаря за вашите молитви и загриженост“.
 
Нигерийският вестник "Премиум таймс" съобщава, че пастир Якура, отвлечен от село Пеми близо до Чибок, щата Борно при ислямска терористична атака в навечерието на Рождество Христов, е бил освободен, след като християните са изпълнили исканията за откуп.
 
Във видео, публикувано на 22 юли, ислямски екстремисти, за които се смята, че са членове на ISWAP, екзекутираха петима нигерийски мъже в щата Борно. Във видеото един от палачите казва, че това е предупреждение към „всички неверници, които се опитват да превърнат мюсюлманите в християни“.
 
На 20 януари 2020 г. ислямски терористи екзекутираха п-р Лауан Андими, окръжен председател на EYN в окръг Мичика, щат Адамава, също в североизточна Нигерия.
 
Видео, публикувано през януари 2020 г., показва, че терористите на ISWAP екзекутират студент от християнския университет Ропвил Дачия Далеп, член на Църквата на Христос. Той е бил отвлечен на магистрала Даматуру-Майдугури, докато се връщал да учи в Майдугури, щата Борно.
 
Нигерия е държавата с най-много християни, убити за вярата си през миналата година (ноември 2019 г. - октомври 2020 г.). Техният брой е 3530, спрямо 1350 през 2019 г., според информация на християнската организация за подкрепа Open Doors. Като цяло Нигерия е на второ място след Пакистан и отстъпва само на Китай по брой на нападнатите или затворени църкви, според списъка за 2020-а година.
 
Нигерия беше на първо в света по брой отвлечени християни миналата година с 990, според доклада на WWL. В Световния списък за наблюдение през 2021 г. на страните, в които е най-трудно да бъдеш християнин. Нигерия за първи път е в топ 10, скачайки до номер 9 от номер 12 през предходната година.
 
Държавният департамент на САЩ на 7 декември добави Нигерия към своя списък на страните с преследвани християни, заради „системни, продължаващи, груби нарушения на религиозната свобода“. Нигерия е в списъка заедно с Бирма, Китай, Еритрея, Иран, Северна Корея, Пакистан, Саудитска Арабия, Таджикистан и Туркменистан.
 
Източник: Morning Star News
Превод: Петя Зарева
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg