Сряда, 24.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Децата не искат обещания, а действия

Main Pic
Публикувана: 10.03.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 908
Коментари: 0
От началото на войната в Сирия, започнала преди 10 години, са убити около 600 000 души, включително 55 000 деца, а половината от населението (почти 12 милиона) е разселено.
 
Около 40% от разселените, както в Сирия, така и извън нея, са деца. За сирийските деца, оцелели от конфликта, общата продължителност на живота е намаляла с 13 години. Covid-19 влоши ситуацията още повече. Няколко проучвания прогнозират, че пандемията може да тласне сирийците до ръба. Очаква се масов глад.
 
Доклад, написан съвместно от консултантската компания Frontier Economics и християнската организация World Vision International, оценява икономическата стойност на сирийския конфликт. Той „показва невероятната загуба на човешки капитал поради непрекъснатия цикъл на тежки престъпления, извършени специално срещу деца, както и ограничените възможности за бъдещите поколения”.
 
Докладът се състои от три части. Първата част анализира нарушенията на правата на сирийските деца през последните 10 години. Втората част е икономически анализ, а последната част представя резултатите от интервютата с над 370 сирийски младежи за положението в тяхната страна и тяхното бъдеще.
 
Броят на убитите деца в Сирия е сред най-високите в съвременните конфликти. Въздушните удари са определени от ООН като основна причина за смъртта на деца.
 
Според доклада „атаките срещу образованието и здравеопазването имат най-опустошителното пряко и дългосрочно въздействие върху оцеляването на децата и общите социално-икономически проблеми в Сирия“.
 
В резултат на войната над 2,4 милиона деца в Сирия са лишени от възможността да ходят на училище, близо 40% от тях са момичета.
 
„Лекари, които са членове на организации, загрижени за правата на човека, са отбелязали 595 атаки срещу 350 лечебни заведения между март 2011 г. и март 2020 г. На всеки четири дни през 2019 г. е било атакувано здравно заведение. Пандемията от COVID-19 влоши ситуацията”, добавят авторите на доклада.
 
Набирането на деца за въоръжени групи също е голям проблем. От над 4 000 деца, вербувани досега, „82% от тях са били използвани в преки бойни действия, а 25% са били под 15“. Освен това „над 1700 деца са били задържани или лишени от свобода, често в продължение на години. В поне 88 от тези случаи децата са били подложени на изтезания, докато са били задържани”, се посочва в доклада.
 
Детските бракове са се увеличили драстично и „сексуалното насилие над деца е обезпокоителна и постоянна характеристика на конфликта“.
 
Икономическите разходи за войната „предстои да се увеличат до близо 1,7 трилиона долара“. Икономическият анализ разкрива, че „кумулативната икономическа цена на конфликта в Сирия след 10 години се оценява на над 1,2 трилиона щатски долара, което почти се равнява на бюджета на Европейския съюз за десетилетие“.
 
Докладът също така подчертава, че разходите за конфликта ще продължат да се натрупват до 2035 г., дори ако войната спре днес. Според Frontier Economics икономическите разходи ще "се увеличат до близо 1,7 трилиона долара", тъй като "децата, чието образование и здравеопазване са били засегнати отрицателно, ще допринесат по-малко за БВП, след като работят като възрастни".
 
„Лишавайки децата от образование и увреждайки здравето им, войната застрашава способността на Сирия да се възстанови. По-важното е, че въздействието на войната и насилието върху психосоциалното благосъстояние на децата е огромно“, предупреждава World Vision.
 
Децата не искат обещания, а действия, които да доведат до прекратяване на войната. През януари 2021 г. 379 сирийски деца и младежи в Сирия, Ливан и Йордания, на възраст от 16 до 20 години, са били анкетурани от World Vision. Сред тях 122 са разселени в страната, 144 са бежанци в Йордания и 93 - в Ливан. Повече от половината (53%) са момичета или млади жени.
 
Всички те са заявили, че са загрижени за ежедневния си живот и за родителите си поради „неизмеримата загуба на обучение, безопасност и психосоциално благополучие“, които изпитват.
 
Сирийските деца и младежи изтъкват, че няма да могат да допринесат за възстановяването на страната и призовават за достъп до образование и психосоциална подкрепа.
 
„Те искат края на войната в Сирия и защита за бъдещите поколения, идващи след тях. Младите хора се страхуват, защото идващото поколение също е на ръба на мизерията. Те не искат обещания, а конкретни действия, които може да им помогнат да възстановят страната си, живота си и надеждите си“, подчертава докладът.
 
Според авторите на доклада, „сирийската война е обвинителен акт за международната общност и неспособността ѝ да поеме отговорност да осигури защитата на едно изгубено поколение деца, които са най-големите жертви на този конфликт“.
 
„Заедно с децата на Сирия, ние продължаваме да призоваваме за единственото жизнеспособно решение: траен мир, придружен от напълно финансирани устойчиви и трайни решения за постигане на пълните права за сирийските деца“, добавя World Vision. В доклада се подчертава, че „всички страни трябва незабавно да спрат тежките нарушения срещу правата на децата и да поемат отговорност за извършените от тях нарушения“.
 
Те също така призовават международната общност да се съсредоточи върху програмите за психично здраве и психосоциална подкрепа за децата и „да ги интегрира като основен компонент в трайните рамки за решението на конфликат“.
 
По отношение на приемането на бежанци и лица, търсещи убежище, в доклада се казва, че правителствата „трябва да прекратят депортациите в Сирия и изрично да ограничат всички принудителни мерки, които стимулират завръщането“.
 
„Международната общност трябва да засили ангажиментите си за презаселване на сирийски бежанци, особено на деца, в съответствие с Глобалния договор за бежанците“, завършва докладът.
 
Източник: "Евангелски фокус"
Превод: Петя Зарева
Photo: Social News

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg