Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Искаш ли да побеждаваш изкушенията?

Main Pic
Публикувана: 10.03.2021
Автор: п-р Тихомир Тенев
Прочетена: 798
Коментари: 0
Може би ще се учудиш, но никъде в Библията не ни се казва „да се съпротивяваме на изкушенията". Казва се: противете се на дявола (Яков 4:7), но това е много различно, както ще обясня по-късно. Вместо това, сме съветвани да насочим вниманието си на друго място, защото не можем да се съпротивим на една мисъл. Така само се съсредоточаваме върху погрешното нещо и примамливостта му се засилва.
 
Нека обясня: Всеки път, когато се опиташ да изтриеш дадена мисъл от ума си, я запомняш по-дълбоко. Като ѝ се съпротивяваш, я утвърждаваш. Това е особено вярно за изкушението. Не можеш да победиш едно изкушение, като се бориш с чувството, което то поражда. Колкото повече се бориш с едно чувство, то толкова повече те обсебва и контролира. Ти му придаваш сила всеки път, когато мислиш за него.
 
Тъй като изкушенията винаги започват с мисъл, най-бързият начин да ги неутрализираш е като насочиш вниманието си към нещо друго. Не се бори с мисълта, просто смени канала на твоя ум и прояви интерес към друга идея. Това е първата стъпка за победа над изкушение. Битката за греха бива спечелена или загубена в нашия ум. Това, което привлече вниманието ти, ще те покори. Ето защо Йов казва: Сключих завет с очите си; и как бих погледнал към девица? (Йов 31:1). Давид се моли: Отвърни очите ми да не гледат суета (Псалом 119:37а).
 
Някога гледал ли си реклама за храна по телевизията и внезапно да усещаш, че огладняваш? Чувал ли си някой да кашля, веднага след което сам да усетиш нуждата да си прочистиш гърлото? Някой да се прозява и да усетиш подтик сам да се прозееш? (Възможно е да се прозяваш и сега, докато четеш това!) Това е силата на внушението. Естествено се придвижваме към това, върху което е съсредоточено вниманието ни. Колкото повече мислим за нещо, толкова по-силно ни държи то.
 
Ето защо повтарянето: „Трябва да спра да ям толкова много... или да престана да пуша... или да спра да пожелавам" е стратегия за самоунищожение. Държи те фокусиран върху това, което не желаеш. Все едно съобщаваш: „Никога няма да постъпя като майка си" и същевременно се готвиш да повториш стореното.
 
Повечето диети не действат, защото те карат непрекъснато да мислиш за храна и това гарантира, че ще се чувстваш гладен. Същевременно, говорител, който непрестанно си повтаря: „Не бъди нервен!", сам се изнервя. Вместо това, трябва да насочи вниманието си върху всичко друго, не върху чувствата си - върху Бога, върху важността на речта или върху нуждите на слушателите.
 
Изкушението започва като улови твоето внимание. Това, което улови вниманието ти, поражда чувства. След това твоите чувства активират поведението ти и ти действаш съобразно чувствата си. Колкото повече се съсредоточаваш върху „Не искам да правя това", толкова по-силно те привлича към мрежата си.
 
Пренебрегването на изкушението е много по-ефективно от съпротивяването на изкушение. След като насочиш ума си към нещо друго, изкушението губи своята сила. И така, когато изкушението ти се обади по телефона, не спори с него, а просто затвори!
Понякога това означава физически да излезем от ситуацията на изкушение. Това е този един път, когато е разрешено да бягаме. Стани и изключи телевизора. Махни се от група, която клюкарства. Напусни киното по средата на филма. За да не бъдеш ужилен, не стой в близост до пчелите. Направи каквото е необходимо, за да насочиш вниманието си другаде.
 
В духовно отношение, умът е най-уязвимият ти орган. За да намалиш изкушенията, поддържай ума си зает с Божието Слово и други благочестиви мисли. Поразяваш лошите мисли като мислиш за нещо по-добро. Това е принципът на заменянето. Побеждаваш злото с добро (Римляни 12:21). сатана не може да привлече вниманието ти, когато умът ти е зает с нещо друго. Ето защо Библията многократно ни казва да насочваме умовете си: размислете... за Исус (Евреи 3:1). Помни Исус Христос (2Тимотей 2:8).
 
Изпълвайте умовете си с тези неща, които са добри и похвални, неща, които са истинни, честни, праведни, чисти, любезни и благодатни. Филипяни 4:8 (ТЕV).
 
Ако сериозно искаш да побеждаваш изкушенията, трябва да ръководиш своя ум и да следиш какво влиза там. Най-мъдрият човек, който някога е живял, предупреждава: Внимавай как мислиш; животът ти се оформя от твоите мисли. Притчи 4:23 (ТЕV). Не допускай безразборно боклук в ума си. Избирай. Внимателно подбирай за какво мислиш. Следвай модела на Павел: понеже... пленяваме всеки разум да се покорява на Христос (2Коринтяни 10:5). Това изисква цял живот практика, но с помощта на Святия Дух можеш да препрограмираш начина си на мислене.
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg