Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Приятел ли е Бог?

Main Pic
Публикувана: 14.03.2021
Автор: Людмил Ятански
Прочетена: 2317
Коментари: 0
Напоследък се питам дали Бог ми е приятел? А също дали аз съм Му приятел? Всъщност може ли човек да бъде приятел с Бога? Дали Бог не е толкова съвършен, че нашето, моето несъвършенство не Го дразни? Аз например се дразня много от несъвършенствата на хората. Да не кажа, че най-много се дразня от самия себе си, защото моите несъвършенства и предателства са непрекъснато пред очите ми.
 
Дали аз не търся Бога само защото Той ми дава блага? Защото от Него идва здравето ми, от Него идва храната ми, от Него идват уменията ми? Аз Го търся, защото Той ме храни, грижи се за мен, дава ми интелект и чрез него ми вдъхва идеи и мечти. Без Него съм мъртвец. Колко интересно - всеки човек без действието на Бога е пълен мъртвец, но малцина го осъзнават. Дори без да вярваме в Него, без да Го почитаме и да му благодарим, Той ни е въвел в своя собствен свят и ни дава щедро от благата си. А някои от нас дори не Го забелязват, а други като мен, търсят начин как да вземат повече и повече. Е, разбира се под благовиден претекст, че искаме да Му служим.
 
Интересно е, че колкото повече се доближавам До Него, толкова по-грозен и явен става егоизмът ми. Но Той продължава да ми е приятел. Колко странно. Търся хора, не защото искам да ги направя щастливи, а защото искам те да ме направят щастлив. И отново моят егоизъм блести грозно.
 
Дали ще се отърва от него някога? Сигурно. Но сега мога да кажа като апостол Павел: "окаян аз човек, кой ще ме избави от тялото на тая смърт?" И няма да спра до тук, но като него ще продължа - "Има избавление - чрез Исус Христос."
 
Той побеждава моя егоизъм. Той ме обикна повече от Себе Си. Не предпочете Своя живот, но го отдаде заради мен, и теб разбира се. И аз искам да обичам като Него. И аз искам да съм свободен като Него. И Той иска същото. И това е много хубаво. Защото знам, че Бог винаги постига това, което иска.
 
Е, накрая приятел ли съм с Бога? Дали Той не иска да ме изостави заради моите несъвършенства? Отговорът е прост - приятел съм. Защото Бог не се дразни от мен, дори аз да се дразня от себе си. И това става защото Той е Бог, а не полубог.
 
Е, понякога Му завиждам на Бога заради това съвършенство, но Той никога не е отказал да ми предлага Своите качества. Просто аз често се страхувам от цената, която трябва да платя, за да обичам като Него. Но си струва. Стурва си да съм приятел с Бога. Струва си и ти да си приятел с Него. Скъпо е, красиво е...
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg