Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Луис Палау: от Аржентина до края на света (1934-2021)

Main Pic
Публикувана: 14.03.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1802
Коментари: 0
Аржентинският евангелизатор Луис Палау е починал в четвъртък, 11 март 2021 г. на 86-годишна възраст.
 
„След тригодишна битка с рак на белия дроб евангелизаторът Луис Палау почина спокойно рано тази сутрин в дома си в Портланд, Орегон“, се казва в изявление на Асоциацията на Луис Палау.
 
Луис Палау е известен като великият латински евангелизатор на 20 век. Повече от 65 години Палау се посвещава на глобална евангелизация. Сърцето на Палау за света и страстта да споделя променящото живота послание на Исус го мотивираха да занесе Благата вест отвъд Латинска Америка.
 
Известният евангелизатор е проповядвал на над 500 масови събития в 80 страни. Той е имал възможност да говори с различни етнически групи, хора от различни социално-културни слоеве и възрасти. Той беше известен с разговорите си както с тийнейджъри от Източна Европа, така и със световни лидери по цял свят.
 
Неговото ясно послание беше съсредоточено върху личността на Господ Исус Христос и необходимостта да вярваме в Него за спасение. Палау е автор на 50 книги и е известен с дарбата да общува с всякакви хора. Програмите му са излъчени в над 4000 радиостанции, а също така той води телевизионни предавания и онлайн излъчвания.
 
„Не съжалявам, че от времето, когато бях момче, прекарах живота ви в споделяне на Благата вест за Христос. Ако имах хиляда живота, щях да ги посветя на същото призвание ”, казва Луис Палау.
 
Палау е роден на 27 ноември 1934 г. в Ингениеро Машвиц, малък град извън столицата на Аржентина Буенос Айрес.
 
„Той става последовател на Исус Христос на 12-годишна възраст, само две години след преждевременната смърт на баща си. Луис започва да проповядва по ъглите на улиците като тийнейджър и да води собствена християнска радиопрограма до 19-годишна възраст ”, обяснява уебсайтът на Асоциацията Палау.
 
Той е поканен в САЩ през 1960 г. от Рей Стедман, пастир и лидер на мисионери от Пало Алто, Калифорния. Докато учи в библейското училище Multnomah в (Портланд, Орегон), Луис среща съпругата си Патриша Скофийлд и заедно започват мисионерски живот.
 
Палау служи като стажант в Евангелизационната асоциация на Били Греъм, като от време на време помага като испански преводач на покойния вече благовестител. По-късно между тях се ражда силно приятелство.
 
През 70-те и 80-те години „Палау беше един от малкото чуждестранни проповедници, на които бе разрешено да провеждат духовни кампании в рамките на стария Съветски съю. Когато желязната завеса пада през 1991 г., той е сред първите, които проведоха кампании на стадиони на открито в региона. Подобни кампании в привидно „затворени“ държави в Близкия изток и Азия също спомогнаха за премахване на бариерите и за определяне на нови стандарти за масови евангелизационни усилия“.
 
Палау и неговият екип „си партнират с десетки хиляди църкви, за да водят милиони хора в решения да следват Исус Христос“, заявява Асоциацията, която той основа.
 
Луис Палау служи в бордовете на Богословската семинария Гордън-Конуел, Богословската семинария в Далас и Университета Мултнома.
 
През 2019 г. евангелистът публикува своите спомени „Палау: Живот в огън“. През същата година филмът за живота му също излиза по кината.
 
„Кръстоносните походи“ на Палау изпълваха стадиони в десетки страни в продължение на повече от тридесет години, докато в края на 20-ти век те бяха превърнати в „Евангелизационни фестивали“, следвайки новата визия на сина му Андрес. Събитията включваха участието на известни международни музиканти, спортисти и др.
 
Пример за успеха на този нов модел на масова евангелизация е Буенос Айрес, където през 2008 г. светската преса говори за половин милион присъстващи в първата вечер на евангелизационния фестивал и милион през втората вечер. През 2004 г. около 700 000 души слушат Палау в Лима (Перу) и се съобщава за много големи събирания в цяла Латинска Америка.
 
Луис Палау е един от първите световноизвестни евангелизатори, който, веднага след политическите промени у нас, през 1991 година посети България и проведе мащабна евангелизация на стадион "Академик" в София.
 
Източник: "Евангелски фокус"
Превод: Петя Зарева
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg