Четвъртък, 18.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

„Армията на спасението“ най-после и в България

Main Pic
Публикувана: 15.03.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 2898
Коментари: 0
„Армията на спасението“ е благотворителна и мисионерска организация, която има полувоенна структура. Тя е основана през 1865 година в Обединеното кралство от Уилям и Катрин Буут. У. Бут напуска Методистката църква, където е служител, за да започне хуманитарна дейност сред най-бедната прослойка на обществото в Лондон. Неговата цел е да разпространява Благата вест за Христос и да оказва помощ на нуждаещите се. Според Буут, дейността на „Армията на спасението“ показва, че е възможно и необходимо, в свят подчинен на материализма, да съществува едно практично християнство. Представителите на организацията живеят активно, търсейки по всякакъв начин да победят глада, бедността и социалното неравенство в света. Всички техни дейности имат обществена, църковна и благотворителна насоченост.
 
Основната задача, която „Армията на спасението“ си поставя, е да донесе спасение на бедните и нуждаещите се, като задоволява техните материални и духовни потребности без оглед на възраст, пол или раса.
 
България е 132-рата държава, в която „Армията на спасението“ има своето официално представителство. Това се случва след проведени разговори и инициативи от страна на ОЕЦ, от председателя п-р Румен Борджиев, п-р Николай Неделчев, Стойко Петков и други представители на деноминации и НПО у нас.
 
В тази връзка ето какво споделя п-р Румен Борджиев, председател на ОЕЦ: „Евангелският алианс в България изказва своето удовлетворение от факта, че християнската организация, известна като „Армията на спасението“, вече има своите представители и в нашата страна.  След век и половина съществуване като организация, „Армията на спасението“ е доказала на дело, че да си последовател на Христос, не означава само да вярваш в Него, но и да живееш като Него. Освен, че проповядваше истините на Божието царство Христос показваше и на дело Своята любов и милост към страдащите, потиснатите и хората в нужда. Именно в това отношение „Армията на спасението“ има огромен практичен опит. Вярваме, че тя ще разгърне своята дейност и в България. Убеден съм, че със своето присъствие „Армията на спасението“ ще помогне много в издигане авторитета на Евангелската църква и изграждане на Божието царство в страната.“
 
За полковник Нилсен, норвежки офицер в организацията, служението на „Армията на спасението“, което започва в България, е буквално сбъдната мечта! Като дивизионен командир от Молдова, той участва в честванията в Санкт Петербург, Русия, през 2006 г., по повод 15-годишнината от дейността на „Армията на спасението“ в Източна Европа. На въпросния конгрес е издигнато и българското знаме, с тенденция „Армията на спасението“ в крайна сметка да започне своето служение и в нашата страна. Завръщайки се в Норвегия девет години по-късно, току-що получил назначение да се върне в Източна Европа, полковник Нилсен получава видение. В него вижда как духовият оркестър на „Армията на спасението“ свири в България. По-късно същата година, Нилсен, който вече живее в Кишинев, получава необичайно телефонно обаждане от приятел на брат си. При срещата помежду им става ясно, че е възможно да започнат своята дейност и в България. Полковник Нилсен усеща, че Бог отваря врата и година по-късно той е в София, разговаряйки с представител на Българския евангелски алианс, който му казва: „Къде бяхте досега? Очакваме ви от 20 години!“
 
В страната ни дейността на „Армията на спасението“ ще се осъществява под ръководството на капитан Едуард Лебедев (регионален отговорник за България) и съпругата му, капитан Инна Лебедева (регионален директор за служението на организацията сред семействата в България). Те са съответно от Русия и Молдова и ще работят с помощта на шведския офицер лейтенант Ерик Йохансон и съпругата му, капитан Катлийн Йохансон, която е от Австралия.
 
Въпреки ограниченията, свързани с карантината около Ковид-19, новото служение на „Армията на спасението“ вече започна активната си дейност. Основани са партньорства с местни християнски организации, с които имат съвместни проекти в ромските квартали в покрайнините на София. Редица нуждаещи се хора са подпомогнати с колети с храна. Офицерите са осъществили контакт с няколко местни църкви в София.  Установени са връзки с представители на посолства и други влиятелни организации, за да гарантират, че хората знаят за присъствието на „Армията на спасението“ в България и са наясно с нейната мисия.
 
Семейство Лебедеви и петте им деца пристигнаха в България през януари 2021 г. От редакцията на Евангелски вестник планираме да ви запознаем с тях в близко бъдеще посредством интервю, което те с радост ще ни предоставят.
 
Нека молитвата ни към Бога да бъде за успешното служение на „Армията на спасението“ сред нашите сънародници.
 
На снимката по-горе: кап. Едуард и кап. Инна Лебедеви; Ерик и Катлийн Йохансон
Източник: Salvationarmy.org
Превод: Петя Зарева

 

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg