Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Древни библейски текстове намерени в Израел

Main Pic
Публикувана: 16.03.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1084
Коментари: 0
В юдейската пустиня е открит 2000-годишен библейски свитък, съобщи във вторник Израелският орган за антики. Новаторското откритие се случва за първи път от десетилетия. Подобен артефакт се сравнява по значимост със свитъците от Мъртво море.
 
Двете дузини фрагменти са били открити в пещера в Юдейската пустиня, в резултат на няколкогодишна спираща дъха спасителна операция. Целта е проучване на всички пещери в района, проведена от IAA в сътрудничество с Археологическия отдел на Гражданската администрация.
 
Свитъкът е написан на гръцки, но Божието име се появява на палео-иврит. Той съдържа пасажи от Малките пророци, включително книгата на пророк Наум. Освен ръкописа, в пещерата се крият още няколко уникални находки, включително множество монети от времето на бунта на Бар Кохба, както и скелет на дете от около 6000 години и 10 000-годишна изключително добре запазена кошница. Според експертите това може да е най-ранният предмет от този вид, разкриван някога.
 
"Ето какво трябва да правите: Говорете истина всеки на ближния си; и отсъдете в портите си съдбата на истина и на мир. Никой от вас да не измисли зло в сърцето си против ближния си, и не обичайте лъжлива клетва; защото всички тия са неща, които мразя, казва Господ", се казва в един от фрагментите, съдържащ откъс от библейската книга на пророк Захария.
 
„Целта на тази национална инициатива е да спаси тези редки и важни ценности на израелското национално наследство от лапите на грабителите“, заявява директорът на IAA Израел Хасон в съобщение за пресата. „Новооткритите фрагменти от свитъка са сигнал за събуждане към държавата. Трябва да бъдат отделени ресурси за завършването на тази исторически важна операция. Трябва да гарантираме, че ще възстановим всички данни, които все още не са открити в пещерите, преди да го направят разбойниците."
 
Пещерата, известна като „Пещерата на ужаса“ в резервата Нахал Хевер на Юдейската пустиня, се намира на около 80 метра под върха на скалата и до нея може да се стигне само чрез придържане към въжета.
 
„Това определено е вълнуващ момент, тъй като представяме и разкриваме на обществеността важно и значимо парче от историята и културата на Израелската земя,“ каза Хананя Хизми, главен служител на Археологическия отдел на Гражданската администрация в Юдея и Самария .
 
„Още в края на 40-те години ние разбрахме за останките от културното наследство на древното население на Израелската земя с първите открития на свитъците от Мъртво море", каза той. „Сега, в тази национална операция, която продължава работата на предишни проекти, са открити нови находки и доказателства, които хвърлят още повече светлина върху различните периоди и култури в региона.
 
„Находките свидетелстват за богат, разнообразен и сложен начин на живот, както и за суровите климатични условия, които са преобладавали в региона преди стотици и хиляди години.“
 
Източник: Jerusalem Post
Превод: Петя Зарева
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg