Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Християни отвлечени от автобус в Нигерия

Main Pic
Публикувана: 31.03.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 921
Коментари: 0

Членове на Божия църква (RCCG) пътували от град Кадуна до Кафанчан, когато автобусът им бил засечен на магистрала Качиа-Кафанчан на 63 километра (39 мили) югоизточно от столицата на Нигерия, съобщават докладите на местната полиция. 

„Моля ви, молете се за моя баща и други мисионери на RCCG, които бяха отвлечени от терористи вечерта в петък, 26 март“, пише членът на църквата Ифедун Ричард до християнската медия Morning Star News в текстово съобщение в събота.
 
Кени Фарадей, който в петък също е пътувал по магистрала Кадуна-Качия, публикува във Facebook снимка на изоставения автобус на членовете на църквата, твърдейки, че току-що са били отвлечени.
 
Говорителят на Божия църква в град Кадуна, пастир Олайтан Олубии, е потвърдил отвличането, казвайки, че осемте членове на църквата са били на път за Кафанчан във връзка с тяхното мисионерско служение.
 
Танко Макери, жител на района, където е станало отвличането, казва пред Morning Star News чрез текстово съобщение, че членовете на църквата са отвлечени от въоръжени мже по магистрала Кадуна-Качия между селата Дока и Макяли.
 
Пастир Джоузеф Хаяб, председател на Християнската асоциация на Нигерия, призова правителството да се погрижи за освобождаването на отвлечените християни.
 
„Апелираме към правителството и агенциите за сигурност да направят всичко по силите си, за да спасят жертвите“, заяви Хаяб в изявление за пресата в събота (27 март).
 
Говорител на командването на държавната полиция в Кадуна е заявил, че полицаите разследват случая.
 
„Получихме доклад от дивизионния полицейски служител в района на Каджуру за инцидента и започнахме разследване по него“, казва Мохамед Джалиге в текстово съобщение до Morning Star News.
 
Старши пастир на Божия църква в Лагос, на име Леке Адебой, публикува изявление, в което се казва, че в неделя (28 март) е организирана служба в Zoom, в която вярващи по целия свят да се молят за освобождаването на пленените членове на църквата.
 
Нигерия е начело по брой отвлечени християни през миналата година с 990, според отчета на Open Doors. В списъка на страните за 2021 г., в които е най-трудно да бъдеш християнин, Нигерия за пръв път се нареди в топ 10, скачайки до номер 9 от номер 12 през предходната година.
 
Нигерия е страната с най-много християни, убити заради вярата си през миналата година (ноември 2019 г. - октомври 2020 г.), при 3 530, спрямо 1350 през 2019 г., според доклада на WWL. Като цяло насилието Нигерия е на второ място след Пакистан и отстъпва само на Китай по брой на нападнатите или затворени църкви.
 
Източник: Morning Star News
Превод: Петя Зарева
 
 
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg