Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Християните в Сирия - малобройни, но силни

Main Pic
Публикувана: 17.03.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 567
Коментари: 0
Тази седмица се навършват десет години от избухването на мирните протести срещу правителството на сирийския президент Башар Асад през март 2011 г., което предизвика народно въстание, бързо прерастнало в гражданска война.
 
Въпреки десетилетието, преминало в постоянни боеве, довели до съсипване на държавата, г-н Асад остава твърдо на власт в Сирия.
 
Конфликтът уби около половин милион души и пресели половината от предвоенното население на Сирия от 23 милиона. Повече от пет милиона сирийци са бежанци, предимно в съседни държави.
 
Войната има опустошително въздействие и върху християнското население на страната. То е намаляло от два милиона през 2010 г. до под 700 000 днес.
 
Ибрахим е партньор на християнската служба за наблюдение Open Doors в Алепо.
 
Той разказва следното пред Premier Christian News:
 
„Много ми е трудно дори да се разхождам в християнските квартали в града. Виждам къщите, в които живееха приятелите ми, и мястото, където ходех със семейството си на църква.
 
„Християните успяха да преодолеят стотици години преследване в Сирия и не се предадоха. Сега тази война е толкова негативно уникална, че доведе до това някои градове да загубят християнското си присъствие. Това е много мъчително за всички нас и повлия на християните повече от всичко друго."
 
Сега Сирия е икономически опустошена и разделена на три части. Групата, свързана с Ал Кайда, доминира в северозападната провинция Идлиб, като бунтовниците, подкрепяни от Турция, контролират участъци по протежение на турската граница.
 
Подкрепяните от САЩ сирийски кюрдски сили държат около една четвърт от страната на североизток, докато Асад контролира останалите.
 
Милиони хора живеят в дълбока бедност и повечето домакинства трудно осигурят следващото си хранене.
 
Дългите опашки на бензиностанциите и купоните за два хляба на ден за семейство показват как страната се бори за насъщния.
 
Организацията на обединените нации казва, че над 80% от сирийците  живеят в бедност, а 60% са изложени на риск да умрат от глад.
 
Ибрахим споделя, че църквата в Сирия проявява голяма устойчивост, докато полага усилия за своето възстановяване. Той има големи надежди и мечти за страната си и вече вижда как Бог работи.
 
„Църквата помага на общността и оказва силно въздействие върху нашите съграждани. Много хора, които изповядват исляма, дойдоха в църквата и получиха безвъзмездна помощ”, добавя той.
 
„Църквата показа пред цялата сирийска общност, че всеки човек е приет в нея независимо от неговата етническа или религиозна принадлежност.
 
„Хора от други религиозни общности идват при Христос. Чрез Църквата те изпитват любовта на Христос. Представата за тяхната религия сега е изкривена заради стореното в страната от ИДИЛ и бруталната милиция. Хората търсят истинския Бог, Бога на любовта. Много хора идват при Христос, особено на север и на юг. Хората копнеят да намерят и да изпитат истинската връзка с Бога. Така че ние сме по-малко на брой, но сме по-силни и пламенни за Христос."
 
Ибрахим казва, че въпреки многото предизвикателства, пред които са изправени сирийците, църквите в Обединеното кралство и религиозните организации са допринесли много, помагайки на хората да преживеят конфликта.
 
Той призовава християните по света за непрекъснати молитви в подкрепа, докато сирийците се опитват да се възстановят от войната.
 
Източник: Premier Christian News
Превод: Петя Зарева
Photo: Asia News
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg