Вторник, 16.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Ескалация на антисемитски прояви в САЩ

Main Pic
Публикувана: 05.04.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1401
Коментари: 0
Повече от половината американски евреи продължават да са жертви или стават свидетели на антисемитски инциденти. Те са отправени под формата на коментари, клевети или заплахи, показва ново проучване, публикувано в сряда (31 март).
 
Анкетата, проведена през януари от You Gov, разкрива също така, че 9% от американските евреи съобщават, че са били жертви на физически нападения през последните пет години.
 
Анкетата е втората поред, проведена от You Gov за ADL, и показва леко повишаване на антисемитските инциденти. Съгласно резултатите 63% от анкетираните казват, че са  чували антисемитски коментари, нецензурни думи или заплахи, насочени към други евреи, което е с 54% повече от предишната година.
 
„След големите антисемитски атаки в Питсбърг, Поуей, Джърси Сити и Монси американските евреи съобщават, че днес се чувстват по-малко в безопасност в САЩ, отколкото само десетилетие по-рано“, казва главният изпълнителен директор на ADL Джонатан Грийнблат, позовавайки се на фаталната стрелба и намушкване на евреи в тези градове през 2018 и 2019 г.
 
През изминалата година много от антисемитските инциденти са се случили онлайн, като 36% от хората заявяват, че са преживели някаква форма на онлайн тормоз, най-вече във Facebook. 
 
Повечето евреи казват, че са били наричани с обидни имена, но 13% твърдят, че са били физически застрашени онлайн. Анкетата показва, че огромното мнозинство от американците искат онлайн платформите да се справят по-добре с тормоза и да улеснят докладването на подобни обидни коментари.
 
Уязвимостта на евреите, която спадна през десетилетията след Втората световна война, нараства драстично, като 59% от американските евреи казват, че се чувстват по-малко в безопасност в САЩ днес, отколкото преди десетилетие.
 
И почти половината (49%) съобщават, че се страхуват от насилие или атака, докато се намират в синагога. Повечето синагоги в САЩ засилиха сигурността след клането в Питсбърг в синагогата „Дървото на живота“, когато бяха убити 11 евреи.
 
Проучването сред 503 възрастни американци евреи на възраст над 18 години е проведено в периода 7 до 15 януари.
 
Източник: Christian Headlines
Photo: I Stock
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg