Четвъртък, 22.04.2021

Вестник Евангелски

Стих на деня"А Той каза: По-добре кажи: Блажени онези, които слушат Божието слово и го пазят." Лука 11:28

OnLine
RSS Facebook Twitter

Привлекателна личност ли си?

Main Pic
Публикувана: 06.04.2021
Автор: Димка Тенева
Прочетена: 242
Коментари: 0
Когато чуем думата привлекателен, си мислим за външността, но всъщност тя е много повече от това.  Привлекателността включва четири аспекта: физически, интелектуален, емоционален и духовен.
 
Физически привликателен е човек, който се грижи да изглежда добре. 
 
Интелектуално привлекателен е човек, с когото ни е приятно да разговаряме, да преживяваме неща или с когото имаме общи интереси.
 
Духовно привликателен е човек, с когото споделяме подобни убеждения или ценности; чийто убеждения и ценности виждаме като по-добри от нашите. Ако този човек е християнин, неговата вяра влияе и насочва убежденията и ценностите му. 
 
Емоционалнaтa привлекателност е най-важна за взаимоотношенията, но повечето хора дори не го осъзнават. Тя предизвиква у другите емоции, които им е приятно да преживяват.
 
Казваме, че емоционалната привлекателност е най-важна, защото всеки от нас иска да бъде с някого, който гo кара да се чувства добре - независимо дали е съгласен с нас; независимо, че тялото ни вече не е съвършено; независимо, че имаме различни интереси. 
 
Емоционално привлекателният човек умее да поддържа положителна, емоционална връзка с хората. За да преобразим взаимоотношенията си трябва да положим усилия, да станем най-добрата версия на себе си, която можем да бъдем! Но е важно да помним, че този процес не се случва мигновено!
 
Емоционалната привлекателност определено е основана на способността емоциите да бъдат контролирани. Но как да го постигнем?
 
Преди да кажем на даден човек каквото и да е, нека просто да спрем за момент и да си помислим:
“Каква емоционална реакция вероятно ще предивикам в този човек, ако кажа това, което искам; с думите, които ще използвам; с тона и силата на гласа си и с изражението на лицето си?
 
Ще се наслаждава ли някой на чувствата, които ще предизвикам у него или няма да се наслаждава? Ако предизвикаме негативна реакция в душата му, ще го отблъснем. Но ако предизвикаме емоции, на които той да се наслаждава, това ще ни сближи.
 
Някои хора умеят да разговарят, защото имат харизма. Харизмата е точно това – умение по време на разговор да се предизвикат позитивни емоции у другия. Това става чрез начина, по който гледаме човека, по който му се усмихваме и го слушаме; начинът, по който се ръкуваме с него. 
И понеже харизмата е дарба, а не всеки я има, налага се да я изградим.
 
Емоционалната привлекателност не е нещо, за което да кажем, “Аз просто не съм такъв човек!”  Разбира се, можем да го кажем, но това ще бъде оправдание, което няма да ни помогне да печелим приятели и да бъдем приятни събеседници.
 
Ако искаме да станем емоционално привлекателни за другите, трябва да внимаваме какво казваме и как го казваме! КАКВИ ЧУВСТВА ПРЕДИЗВИКАХ У ТЕБ? БИ ЛИ СПОДЕЛИЛ?
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg