Четвъртък, 22.04.2021

Вестник Евангелски

Стих на деня"А Той каза: По-добре кажи: Блажени онези, които слушат Божието слово и го пазят." Лука 11:28

OnLine
RSS Facebook Twitter

Победа за Асоциацията на Били Греъм в дело за дискриминация

Main Pic
Публикувана: 07.04.2021
Автор: Питър Удинг
Прочетена: 906
Коментари: 0

През 2018 година "Фестивалът на надеждата", организиран в град Блекпул, графство Ланкашир, Великобритания, с участието на Франклин Греъм, беше дискриминиран от компания за транспортни услуги "Блекпул". В резултат на техните протестни действия бяха премахнати рекламните надписи, поставени върху автобусите в града. Според данни на Евангелизационната асоциация на Били Греъм за Великобритания (BGEA, UK), надписите гласят "Време за надежда".  Можете да си припомните подробности тук.

Впоследствие Асоциацията завежда дело за дискриминация, което неотдавна завърши в полза на ищеца.

„Благодарим на Бога за това съдебно решение, защото то представлява победа за всеки християнин във Великобритания“, коментира евангелизаторът Франклин Греъм.
 
Съдът категорично потвърди, че християните и хората от други религии, които поддържат и изразяват публично традиционни религиозни възгледи за брака и човешката сексуалност, имат право на защита съгласно закона.
 
Постановено е, че транспортната компания "Блекпул" е нарушила Закона за равенството от 2010 г., като е дискриминирала фестивала, именно заради религиозните възгледи на Франклин Греъм. Съдът е установил, че представителите на "Блекпул" са се намесили неправомерно в Ланкаширския фестивал, нарушавайки правата на свобода на изразяване.
 
Множеството публикации в Туитър на активисти на ЛГБТ са оказали натиск върху транспортната компания "Блекпул" с цел да премахне рекламите върху автобусите заради религиозните вярвания на Франклин Греъм относно брака. В резултат на делото, обаче, съдията решава, че искрено застъпените религиозни вярвания относно брака - характерни за християните и други религии - не превръщат въпросните лица или организации в  „екстремистки“. Те имат право на същата защита на изразяването на мнение като хората, подкрепящи различни възгледи.
 
„Това съдебно решение потвърждава, че всички християни в Обединеното кралство имат право да споделят своите вярвания в публичното пространство, без да бъдат дискриминирани или спирани от държавни служители и други групи, които искат да ги заглушат“, коментира Джеймс Барет, председател на Управителния съвет на директорите за BGEA, UK. „Благодарен съм, че съдът отново потвърди, че свободата да се говори само това, което не е обидно, изобщо не е свобода на словото.“
 
Съдията отхвърли предположението, че религиозни убеждения като тези на Франклин Греъм оправдават намесата на публичната власт, защото някои биха могли да ги считат за обидни, когато са изразени публично.
 
Съдията се произнесе „преобладаващо в полза“ на Ланкаширския "Фестивал на надеждата", като заяви, че транспортната компания "Блекпул" е пренебрегнала правото на свобода на изразяването на участниците във Фестивала, като в същото време е дала предимство на правата и мненията на ЛГБТ общността.
 
"Фестивалът на надеждата", проведен в графство Ланкашир с Франклин Греъм, привлече 9000 души в град Блекпул, с повече от 50 000 гледания онлайн в целия свят от 21 до 23 септември 2018 г.
 
Източник: Assist News Servise
Превод: Петя Зарева

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg