Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Хиляди се крият в Мианмар след убийства на стотици цивилни

Main Pic
Публикувана: 07.04.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1313
Коментари: 0

Военните в Бирма продължават въздушните си удари, въпреки обявеното прекратяване на огъня, а наземните атаки се засилват в северната част на страната, като до момента са разселени над 20 000 души само в трите северни района на щата Карън. Армията на Бирма обявява прекратяване на огъня на 1 април 2021 г., но въпреки това провежда множество въздушни удари в град Дуело, област Папун. По същото време тя предприема наземни атаки в град Лутао, с тежки минохвъргачки, каращи селяните да бягат в джунглата.

На 2 април 2021 г. Бирманската армия предприема нова атака с четири батальона от дивизия 88, движещи се в централната част на Карен. Също на 2 април войските на Бирма са открили стрелба в село Лер Дей, област Папун, убивайки жена на име Нау Му, на 35 години, и ранявайки съпруга ѝ в лявото рамо.

Ситуацията в щата Карън е ужасна, тъй като 20 000 души са избягали. Te не могат да се грижат за реколтата си или за своите животни и оцеляват с нищожни дажби храна, които са успели да скрият. Те се нуждаят от храна не само сега, но кризата ще стане още по-голяма, ако не могат да засадят нивите си.

Армията на Бирма подобрява пътната си мрежа към щата Карен, за да продължи да използва своята военна мощ. Пехотните батальони също атакуват от лагери в селата и преследват селяните, които бягат навътре в джунглата. Военните стрелят с картечници и тежки минохвъргачки в джунглата, за да убият всеки, който се осмели да остане в селата. Бирманските военни извършват въздушни удари в щата Карен за първи път от над 20 години и го правят основно през нощта. Това означава, че военните в Бирма са увеличили своите способности, капацитет и възможности да убиват. Канонадите обикновено идват по две наведнъж. Те хвърлят бомби, някои от които, според описанията на селяните, са касетъчни бомби. Стрелят също с картечници и оръдия.

Десетки мъже, жени и деца са ранени и убити. Според последния доклад над 40 са ранени и 14 убити. В резултат на тези въздушни удари над 20 000 души се крият в джунглата, страхувайки се да останат в домовете си и да бъдат следващата мишена, неспособни да излязат на полето. В същото време армията на Бирма извършва въздушни удари. Те изстрелват минохвъргачки от лагерите си до околните райони, включително и на полето, като пречат на селяните да се грижат за посевите си.

Апелираме към международната общност за техните молитви и за пряка хуманитарна помощ както на Движението за гражданско неподчинение, така и на атакуваните етнически групи. Също така апелираме за непряка намеса чрез етническите групи или директна намеса чрез Съюза на етническите групи и международната общност за спасяване на живота на мъжете, жените и децата в градовете, които са безмилостно обстрелвани, както и за спасяването на живота на атакуваните хора в селата.

Апелираме за забрана на полети над цяла Бирма, като се започне от източната граница на щата Карен, където са настъпили повечето въздушни удари, за да се спаси живота на стотици хора. Апелираме за политическо признаване на отделните етнически групи. И накрая, ние се молим за справедливост, свобода и помирение за всички в Бирма.

Източник: Assist News Service

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg