Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Молитви с грешни мотиви

Main Pic
Публикувана: 11.04.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 716
Коментари: 0
„Когато искате, не получавате, защото просите с погрешни мотиви, за да можете да използвате полученото за собствени удоволствия.“ Яков 4:3
 
Бог винаги отговаря, когато Му се молим, но понякога отговорът Му не е това, което сме очаквали. Понякога наистина не получаваме това, което искаме и очакваме да получим от Него. Защо?
 
Нека открием какво казва Писанието за това:
 
1. Бог вижда сърцата ни. Въз основа на стиховете, които намираме в 4-та глава на Яков, той обяснява, че молитвата с грешен мотив не е добра идея. Трябва да знаем, че Бог вижда сърцето ни, тъй като всичко е прозрачно в очите Му. Нашите родители и приятели понякога могат да не разберат, когато ги лъжем и вероятно не можем да сме сигурни в това, но не и Бог. Всичко е известно на Бога, дори най-съкровените тайни на нашите сърца. Така че молитвата с грешен мотив няма да получи отговор. Затова трябва да си зададем тези въпроси, когато се молим:
 
Каква е молбата ми към Бога? Защо се моля за това? За какво  ми е? Какъв е мотивът ми в молитвата? Дали е само за мое собствено удоволствие?
 
Ако се молим с грешен мотив и намерение, Бог няма да ни отговори и да ни даде исканото. Бог е Алфата и Омегата, той знае къде сме били и къде отиваме. Ако нашите молитви ще ни отдалечат от правдата, тогава Бог ще каже „не“ или ще ни даде по-добър вариант. Подобно на нашите родители, Бог няма да ни даде нещо, което да ни навреди и да ни изложи на опасност.
 
2. Освен това състоянието на сърцето играе голяма роля в молитвата. Какво е състоянието на сърцето ти? Сърцето, което е в правилно отношение пред Бога, винаги ще има правилния мотив в молитвата, защото е едно с Бога. Тогава следва волята на Бога. Но грехът замърсява сърцето.
 
3. По тази причина грехът не трябва да присъства в живота ни. Изповядайте пред Бога греха, който сте извършили, независимо дали е голям или малък, грехът винаги е грях, който замърсява ума и сърцето. Затова трябва да се отвърнем от него и да бъдем едно с нашия Създател в молитва.
 
Спомням си една илюстрация за човек, на който дяволът шепнел зли мисли на лявото ухо, а ангел Божий го съветвал да върши добро, шепнейки на дясното му ухо. Дяволът шепне и внушава идеи, които изглеждат правилни, но са грешни и така демоничното присъствие обърква човека и той не е сигурен какво да прави. 
 
Грехът прави същото и в нашите молитви. Ако имаме грехове в сърцата си, нека да ги изповядваме пред Бога, за да не бъдат препятствия за нашите молитви. Затова трябва да се отървем от греха, като поискаме прошка. Грехът замърсява мислите ни, докато се молим.
 
4. Следователно, след покаянието, нашите молитви ще следват безкористно волята на Бога за живота ни. Когато сърцата ни са прави пред Бога, тогава мотивът ни се променя. Вместо "аз" да бъде в центъра на молитвата, неин фокус ще се превърне "Бог". Тогава ние започваме да се молим за БОЖАТА ВОЛЯ в нашия живот, а не за собственото си егоистично желание.
 
 
Днес, преди да се помолите, избройте всичките си молитвени молби и вижте какви са вашите молитви към Бог. Проверете целта, мотива и намерението на вашата молба. След това помолете Бог да ви помогне да се молите. Молете се за вашата молитва. Помолете Бог да ви помогне да се молите безкористно и според Божията воля.
 
Мили Боже,
Благодаря Tи за Твоето слово днес. Знам, че понякога молитвите ми са много егоистични и не според Твоята воля. Молитвите ми са нечисти и са само в моя полза. Моля Те, помогни ми, така че моите молитви да бъдат според Твоята воля. Нека сърцето и умът ми да бъдат едно с Теб. 
 
Нека се моля с чисто сърце и ум. Моля Те, помогни ми. Позволи ми да Ти призная греховете си и да помоля за прошка. Нека Твоята светлина грее в сърцето ми и ме направи чист, бял като снега. Нека молитвите ми бъдат угодни пред Теб.
 
 Ако вярата ми не е достатъчна, за да се доверя и да Ти повярвам в молитвите си, моля Те, покажи ми се и ми позволи да изживея Твоята сила, за да мога да Те хваля и да Ти се покланям през целия си живот. 
 
Моля се в мощното име на Господ Исус Христос, Амин.
 
Източник: Daily Dose of Heaven
Превод: Петя Зарева
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg