Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

7 милиона души в риск от гладна смърт в Африка

Main Pic
Публикувана: 13.04.2021
Автор: Питър Удинг
Прочетена: 801
Коментари: 0
Благотворителната организация World Vision предупреждава, че ако международната общност не предприеме мерки сега, хиляди деца могат да се сблъскат с дългосрочни последици за здравето или да умрат през следващите месеци.
 
„Съкрушително е, че животът на милиони деца в Източна Африка е изложен на риск. Причината е перфектна комбинация от конфликти, променящи се или непредсказуеми метеорологични модели и вторичните трусове на COVID-19“, казва Едгар Сандовал-старши, президент и главен изпълнителен директор на World Vision за САЩ. „Дългосрочната вреда от недохранването върху развитието на децата пречи на способността им да постигнат своя даден от Бога потенциал.“
 
Смята се, че повече от 108 000 души в Източна Африка са в катастрофални условия, белязани от критично остро недохранване, глад, бедност и смърт, съобщава World Vision.
 
Тази цифра се очаква да нарасне, тъй като прекомерните дъждовни сезони и военните конфликти измъчват региона. Освен това почти седем милиона души са на крачка от глада, а цели 26 милиона се нуждаят от спешни действия, за да се предотврати изпадането в същата остра ситуация.
 
„Ние разпределяме ресурси за подпомагане на уязвими общности в Източна Африка, за да предотвратим катастрофалните последици от  глада и загубата на поминък. Особено сме загрижени за въздействието върху децата“, казва Джоузеф Камара, регионален директор по хуманитарни и спешни въпроси за World Vision за Източна Африка. „Не е късно да се предотврати кризата, но ще бъде късно, ако не действаме бързо и решително.“
 
Регионът на Източна Африка е претърпял значително и широко размножаване на пустинни скакалци от края на 2019 г., което води до загуба на пасища и реколта. През втората половина на 2020 г. мащабните наводнения унищожиха готови за прибиране реколта от над четири милиона души в целия регион. Освен това регионът е обхванат от продължителни кризи и нестабилност в няколко страни, усложнени от новия конфликт в Тигрей, Етиопия, който драстично увеличи несигурността от снабдяване с храни.
 
Ситуацията също така увеличава рисковете, пред които са изправени жените и момичетата, включително насилие, основано на пола, сексуална експлоатация и малтретиране. Непрякото въздействие и вторичните трусове на COVID-19 продължават да съществуват и за децата и техните общности в региона, където има спад във възможностите за доходи, загубен поминък, намалена покупателна способност и ограничен достъп до основни храни и услуги.
 
„Комбинация от опасности като недостатъчни валежи, скакалци в пустинята, наводнения от предходната година, които унищожиха зрелите култури преди прибирането на реколтата, както и ефектите от COVID-19, кулминират в тази критична ситуация“, казва Камара. „Хуманитарният отговор на всеки от тези въпроси е ограничен от недостатъчно финансиране поради конкурентни хуманитарни нужди в други региони“, добавя той.
 
World Vision обяви реагиране при извънредни ситуации в много държави като Етиопия, Сомалия, Южен Судан, Судан, Кения и Уганда. Целта му е да достигне приблизително 2,4 милиона души, включително 490 000 деца, и се нуждае от 60 милиона щатски долара, за да мобилизира и разшири дейността си при ситуация на масов глад. Организацията вече реагира с дистрибуции на храни в множество страни, но текущите съкращения на финансирането и очакваното затягане на бюджетите за помощ идват в неподходящо време.
 
Този предизвикателен период също има дългосрочни последици и може да подкопае постиженията на човешкото и икономическото развитие, постигнати по отношение на глобалните цели за устойчиво развитие в региона.
 
„Пред безпрецедентните глобални искания за хуманитарно финансиране кризите в Източна Африка получават ограничено международно внимание, въпреки спешните и животозастрашаващи нужди“, казва Камара. „Апелираме към националните правителства, регионалните институции, хуманитарните участници и донорите да се справят спешно с кризата с глада в Източна Африка.
 
Понастоящем World Vision достига до повече от 400 000 деца в Кения, Уганда и Етиопия чрез своята програма за спонсорство. През 2020 г. организацията достигна до над 4,7 милиона деца чрез своите многосекторни интервенции в Етиопия, Кения, Уганда, Судан, Сомалия и Южен Судан.
 
Източник: Assist News Service
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg