Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Ново проучване за църквите в САЩ

Main Pic
Публикувана: 13.04.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 562
Коментари: 0
Ново проучване установява, че около 40 процента от американците, които се самоопределят като евангелски християни никога, рядко или само  веднъж годишно посещават църква.
 
През 2008 г. броят на евангелските християни, които заявяват, че никога или рядко посещават църква, е  едва 16,1 процента, според анкета на Райън Бърдж, преподавател по политология в университета в Източен Илинойс. Тези през 2008 г., които заявяват, че посещават поне веднъж годишно, са 13 процента, като общо около 30 процента казват, че никога, рядко или само веднъж годишно посещават църква.
 
Днес онези, които се наричат евангелски християни и посещават църква седмично или по-често вече са само 50%. За сравнение през 2008 г. седмичното посещение в църква е 58,6 процента.
 
В доклад с данни от проучване на Relevant Magazine, се твърди, че терминът „евангелски“ може все повече да променя значението си, тъй като хората се идентифицират с термина, но изглежда предлагат свои собствени интерпретации на думата.
 
След проучването на Бърдж, в статията на Relevant Magazine се казва, че „тези данни са едно напомняне колко свободни са евангелските християни в това, което ги прави евангелски."
 
От години, в проучването на Бърдж  се казва, че евангелизмът се определя от четириъгълника на Бенингтън. Според него „четирите белега на евангелизма са библицизмът (сериозно отношение към Библията) Crucicentrism (акцент върху смъртта на Исус на кръста) Конверсионизъм (вяра, че всеки трябва да бъде евангелизиран) и активизъм (приоритет на споделяне на Благата вест за Исус чрез социални действия)."
 
Бърдж прави проучване и на политическите убеждения на американците. Той открива, че през 2008 г. 53 процента от евангелистите се определят като републиканци. От тях 32 процента казват, че се смятат за „силни републиканци". Между 2008 г. и 2017 г. броят на силните републиканци вече е около 25 процента.
 
 
Photo: Shutter Stock

Christian Headlines

Превод: Петя Зарева

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg