Сряда, 12.05.2021

Вестник Евангелски

Стих на деня"И недейте се съобразява с този век, но се преобразявайте чрез обновяването на ума си, за да познаете от опит какво е Божията воля - това, което е добро, благоугодно на Него и съвършено." Римляни 12:2

OnLine
RSS Facebook Twitter

Евангелските християни - мнозинство сред протестантите във Франция

Main Pic
Публикувана: 16.04.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 269
Коментари: 0
Евангелистите представляват 54% от всички френски протестанти, заключава нов доклад, публикуван в списание Réforme.
 
Експертът по протестантство историкът Себастиан Фат публикува новите данни от 2021 г., които потвърждават промените на протестантското християнство във Франция. През десетилетието на 60-те години на 20-и век само един на всеки десет протестанти се идентифицира като евангелски християнин. Сега повече от половината протестанти посещават редовно евангелска църква.
 
В доклад на Réforme, озаглавен „Протестант в добра форма ... благодарение на евангелистите“, изследователят Фат заключава, че сега 54% от протестантите са евангелисти, 30% са лутерани или исторически реформирани, а 16% са други видове протестанти. Общият брой на протестантите във Франция се оценява на над 2 милиона души.
 
По отношение на общото население това означава, че 1,6% от французите са евангелски християни (1,1 милиона вярващи), 0,9% са били лутеранци и други исторически протестанти (600 000) и около 0,5% са членове на други протестантски групи (340 000).
 
Сред французите, които активно практикуват религия (т.е. редовно посещават църква), католиците представляват 53%, следвани от мюсюлманите (16%). Протестантите са 9% от всички хора, които практикуват някаква религия във Франция.
 
Източник: "Евангелски фокус"
Photo: French Moments
 

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg