Сряда, 24.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Най-великото чудо

Main Pic
Публикувана: 23.04.2021
Автор: Амир Царфати
Прочетена: 867
Коментари: 0
Бог един ден ще попита всички нас:„ Какво направи с парите, времето, ресурсите и таланта, които ти дадох? “ На всеки от нас са дадени благословения, които можем да използваме за Господа. Повярвайте ми, ако имате време с часове да прекарвате във Фейсбук, значи имате време да евангелизирате. Ако имате време да гледате телевизия, значи имате време да  разпространявате добрите вести за Исус Христос. Ако имате език, ако имате устни, ако имате уши, вероятно можете да говорите. С други думи, ние можем да проповядваме Евангелието не само като говорим, но и като живеем така, както е живял Христос, отразявайки Неговата любов и благодат посредством нашия живот. Тогава хората ще ни питат кое ни прави различни. Те ще бъдат привлечени от нас и ние можем да ги насочим към Христос.
 
Сред многото неща, които Исус учи, едно от най-често пренебрегваните изявления е и едно от най-удивителните. В Йоан 14:12 четем: „Истина ви казвам, че който вярва в Мен, ще върши и делата, които АЗ върша; и ще извърши по-големи дела от тези, защото отивам при Отца Си. "
 
Исус изцеляваше болни, възкресяваше мъртви, даваше зрение на слепите, изгонваше демони и с чудеса хранеше гладните. И все пак в Йоан Той казва, че онези, които вярват в Него, не само ще правят същото, но и по-големи дела от тях ще вършат, защото Исус ще се върне там, където е Неговият Баща.
 
Какво може да е по-голямо от нещата, които Исус направи, докато беше тук на земята? Какво би могло да надхвърли величието на възкресяването на мъртвите или връщане зрението на слепите или освобождаването на някого от робството на демоничното обсебване? Как могат онези, които вярват в Него, не само да правят същото, но дори и по-големи дела?
 
В Йоан 14:16 и 26 Исус казва: „И аз ще се помоля на Отца и Той ще ви даде друг Утешител, за да може да пребъдва с вас завинаги“ и още „Но Помощникът, Светият Дух, когото Отец ще изпрати в Мое име, Той ще ви научи на всичко и ще си спомни за всичко, което ви казах.”
 
Онези, които вярват, са овластени за такива удивителни дела, посредством личността на Светия Дух - другият Помощник, за който говори Исус („друг“, означаващ друг от същия вид). Ясно е, че силата на Светия Дух, действащ в нас и чрез нас, претворява в реално това, което каза Исус. Но все пак ни оставя въпросът кои са тези по-големи дела, за които Исус говори.
 
В Деяния 1: 8 четем: „Но ще получите сила, когато Светият Дух дойде върху вас; и ще Ми бъдете свидетели в Ерусалим и във цяла Юдея и Самария и до края на земята.”
 
Виждаме тази обещана сила да се проявява веднага в живота на Петър. Това е същият ученик, който три пъти се отрече от Господ, след като се похвали, че никога няма да направи такова нещо, дори и всички останали да го направят. Само петдесет дни след Възкресението, Помощникът, Светият Дух изобличи и доведе до спасение хиляди хора чрез проповедта на Петър. Това е по-великото дело, за която Исус говореше, водещо хората към Христос чрез силата, дадена ни да бъдем свидетели. Това обещание е за всички, които Господ, нашият Бог ще призове, включително всички християни днес.
 
Следователно, колкото и прекрасни да са били нещата, които Исус е правил, по-велико от това да възкресяваш мъртвите, да лекуваш слепи или да храниш тълпите, е да водиш хората при Исус за спасението на душите им. Петър демонстрира това, като доведе мнозина до Христос, веднага щом беше овластен да бъде свидетел.
 
И все пак, днес много хора са съсредоточени основно върху това, което Самият Исус подсказва, че са по-малките дела, а именно, временните чудеса. Тези, които Той възкреси от мъртвите, умряха отново по-късно; тези, на които Той върна зрението, се сблъскаха с тъмнината на смъртта; онези, които Той изцели телесно, в крайна сметка бяха погребани.
 
Спомняте ли си, когато Исус възкреси приятеля си Лазар, брат на Мария и Марта, от мъртвите? Йоановото евангелие ни казва, че след като чу, че Лазар бил болен, Исус изчака няколко дни, преди да замине за Витания. По времето, когато пристигна, Лазар беше мъртъв и лежеше в гроба в продължение на четири дни. И Марта, и Мария му казаха едно и също нещо, „Ако беше Ти тук, брат ми нямаше да умре.“ Как отговори Исус на това скръбно изказване?
 
В Йоан 11: 23-27 четем, че Исус каза на Марта: „Брат ти ще възкръсне.“ Марта му каза: „Зная, че той ще възкръсне при възкресението в последния ден.“ Исус ѝ каза: „Аз съм възкресението и животът. Който вярва в Мен, дори да умре, ще живее. И който живее и вярва в Мен, никога няма да умре. Вярваш ли това?” Тя му каза: „Да, Господи, аз вярвам, че Ти си Христос, Божият Син, Който ще дойде на света.“
 
Исус издигна вярата в Него над изцелението или възкресението от мъртвите, дори когато се канеше да извика Лазар от гроба.
 
Въпросът е, че най-важното и възнаграждаващо нещо, което можем да направим в живота, е да разказваме на хората за Исус чрез нашите думи и добри дела (Римляни 10:17, Матей 5:16). Спорът за това дали даровете на Духа се отнасят за днес или не, вероятно ще продължи, докато Господ дойде за Своята църква, но е неоспоримо, че всички сме упълномощени да бъдем Негови свидетели. Чудесата на Исус бяха невероятни и служеха на голяма цел, но най-голямото чудо от всички е онова, за което четем в Ефесяни 2:1: „И възкреси вас, които бяхте мъртви в престъпления и грехове.
 
Исус продължава да съживява хората, които са мъртви в греховете си, и всички те ще живеят вечно, въпреки че телата им могат да умрат и временно да са в гроба. Това е по-великото дело, за която Той говори, за да могат чрез нашето свидетелство другите да се спасят чрез вярата в Него.
 
Да, чудесата са прекрасни и Библията е пълна с тях. Но да кажете на някого за Исус е най-важното и възнаграждаващо нещо, което някога ще направите, защото най-голямото чудо от всички е спасяването на нашите души!
 
Източник: Behold Israel
Превод: Петя Зарева
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg