Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Законопроект застрашава религиозната свобода във Франция

Main Pic
Публикувана: 25.04.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1133
Коментари: 0
Християните във Франция предупреждават, че нов законопроект, приет в Сената, може да ограничи религиозната свобода в страната.
 
Обикновено наричан "закон за борба със сепаратизма", новото законодателството е предложено от президента Еманюел Макрон миналата година след терористична атака в Париж.
 
Законопроектът се стреми да се бори с радикалния ислямизъм, като контролира съдържанието, което се преподава в джамиите, като поставя по-строги ограничения за чуждестранното финансиране и домашното обучение.
 
Правителството твърди, че законопроектът ще поддържа републиканските ценности като секуларизма.
 
"Този законопроект не е насочен срещу религиите, нито по-специално срещу мюсюлманската религия. Това е закон за еманципация в лицето на религиозния фанатизъм", каза премиерът Жан Кастекс през декември.
 
Но много християни в страната се опасяват, че това ще повлияе и на свободата им за поклонение.
 
В разговор с премиера Дебора Приск, мисионерка, която работи във Франция в продължение на 15 години, заявява, че мониторингът на проповедите и по-строгият контрол на финансирането са сред основните области на безпокойство за християните в страната.
 
„Предложеният закон предвижда много по-строги санкции както за религиозните организации, които могат да бъдат затворени, така и за пастирите поотделно... Страхуваме се, че поддържането на силен библейски модел, относно семейството, сексуалността и пола, е нещо, което също ще бъде внимателно наблюдавано."
 
Местата за поклонение също ще трябва да декларират всяко външно дарение от над 10 000 евро в опит да се намали чуждото влияние.
 
„Законът ще следи тези дарения, които идват, да бъдат декларирани пред държавата и трябва да имат независим финансов контрол върху всичко“, казва Приск. „На Църквата струва около 6000 евро, за да подготви и представи тези сметки. Страхуваме се, че това ще попречи на малките църкви и се страхуваме, че ще навреди на новите църковни общности“, продължи тя.
 
В момента предложеният закон се обсъжда от съвместна комисия, за да се финализират подробностите, но окончателният проект на закона се очаква през лятото.
 
„Молете се за запазване на религиозната свобода, за да може да се провъзгласява Евангелието на Господ Исус Христос. И че дори законът да премине в сегашната си форма или дори в по-строга форма, християните във Франция въпреки това да бъдат смели да провъзгласят тази Блага вест за Господ Исус. Какъвто и да е резултатът от този закон, ние не трябва да се страхуваме. Не трябва да формираме начин на мислене, сякаш сме малцинство, но да използваме всичко това, което имаме за Божията слава “, заключава Приск.
 
Източник: Premier Christian News

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg