Неделя, 09.05.2021

Вестник Евангелски

Стих на деня"Той ще обърше всяка сълза от очите им и смърт няма да има вече; нито ще има вече жалеене, нито плач, нито болка; защото предишното премина." Откровение 21:4

OnLine
RSS Facebook Twitter

Младите германци - най-силно вярващи, сочи ново проучване

Main Pic
Публикувана: 28.04.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 318
Коментари: 0
В Германия годишната статистика на основните протестантски и католически църкви показва непрекъснатото намаляване на членството в тези исторически институционални църкви.
 
В този контекст отговорите на младите хора за вярата, публикувани в германския вестник Bild, са изненадващи.
 
Според изследването, проведено от агенция Insa, 64% от германците на възраст под 30 години вярват в Бога. 84% казват, че са се молили поне веднъж в живота, а двама от трима вярват, че молитвите им са чути.
 
Общото население се разделя заради вярата в Бога. Най-общо проучването заключава, че 48% от германското население вярва в Бога, докато 42% изобщо не вярват. Сред тази втора група проучването установява, че всеки четвърти признава, че не е напълно сигурен дали Бог съществува.
 
Всеки трети германец казва, че е имал някакъв вид „свръхестествено преживяване“ поне веднъж в живота.
 
Проучването установява, че докато 90% от членовете на свободните евангелски църкви казват, че са сигурни, че Бог съществува, броят им пада до 75% сред членовете на Римокатолическата църква и до 64% ​​сред членовете на основната протестантска църква (EKD).
 
Разликите между трите типа християнски групи се виждат и във въпроса за молитвата. 73% от евангелските християни казват, че техните молитви са отговорени. Католиците (65%) и протестантите (49%) са по-малко уверени в отговорените молитви.
 
 
 
Проучването, публикувано от Bild, направено за Великден, задава въпроси на анкетираните относно личността на Исус Христос.
 
28% от интервюираните казват, че вярват в библейския разказ, че Исус Христос е умрял на кръст и е възкръснал на третия ден.
 
Запитана за отвъдното, групата на хората под 30 години е по-уверена: 61%. За разлика от тях, само 23% от тези над 60 години казват, че вярват в живота след смъртта.
 
Директорът на Insa заключава: „Вярата в Бога и членството в църквата вече не са непременно свързани. Младото поколение, което е доста отдалечено от църквата, вярва повече от по-старите поколения, които все още са членове на църква и са били кръстени ”.
 
Източник: "Евангелски фокус"
Photo; DW
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg