Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

33 християни убити в Нигерия само за седмица

Main Pic
Публикувана: 28.04.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1237
Коментари: 0
Мюсюлманските пастири фулани в понеделник вечерта (26 април) са убили 10 християни, които са били приютени в лагер за бежанци в северната част на Централна Нигерия. Това означава, че броят на убитите християни в щата Бенуе през последната седмица достига 33 души, съобщава Morning Star News.
 
Оцелелият от нападението в Aбагена, щат Бенуе, Дейвид Акига, казва следното в текстово съобщение, изпратено до Morning Star News: „По време на нападението срещу нас бяха убити 10 християни, а девет други християни бяха ранени“ в лагера, намиращ се на магистрала Макурди-Лафия .
 
Около 7000 души, изселени след предишни нападения на мюсюлмански екстремисти, живеят в лагера в покрайнините на Макурди, столицата на щата Бенуе, казва Дейвид.
 
В събота (24 април) друга група ислямисти атакува пет християнски общности в окръг Гума, щат Бенуе, убивайки 17 християни, съобщава Дейвид Йорхемба, законодател от района. Ислямистите нападнали селата Йогбо-Мбаев, Аджимаку, Айери, Удей и Це-Гбориджио около 2 часа след полунощ, съобщава Йорхемба в текстово съобщение.
 
Други трима християни са били убити в Йогбо-Мбаев, деветима в Аджимаку, един в Айери и четирима в Це Гбориджио и Удей, съобщава още Дейвид.
 
На 21 април в окръзите Гума, Макурди и Агату, шестима други християни са били убити при нападения на фулани, според Калеб Аба, служител в Съвета за местно управление в Гума. Нападнати са селата Це-Зоола в Макурди, Одугбехо в Агату и Мбайер-Яндев в Гума.
 
„Нападенията върху християнските общности от страна на ислямисти са станали на посочения ден и дата около 21:00 ч.“, казва Калеб. „Джоузеф Бабайо, Саймън Идеу, Заки Хиацинт Аджон и Бенджамин Анакула са сред християнските жертви, убити по време на тези нападения.“
 
Губернаторът на Беню Самуел Ортом е потвърдил многобройните нападения, след като е посетил лагера в Абагена. Впоследствие  в изявление за пресата говорителят Тервер Акасе казва:
 
„Управител Ортом е изразил своето изумление от нападението срещу разселените християни и го определя като насилие от страна на хора, обсебени от злото. Според него, тези непровокирани атаки стават напълно неприемливи и е време да престанат."

Източник: Morning Star News

Photo: Daily Post Nigeria

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg