Вторник, 16.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Странникът Цар

Main Pic
Публикувана: 01.05.2021
Автор: Славчо Александров
Прочетена: 908
Коментари: 0
Преди  2-3 години със съпругата ми влязохме в един ресторант. Мястото беше изискано. Всички гости бяха добре облечени и щастливи. Седяха по масите си и се забавляваха. Седнахме и ние на една свободна маса и не щеш ли след нас влезе един странник. Седна на една от масите. Беше самичък и не беше добре облечен. Обувките му не бяха чисти и подходящи, косата му беше сплъстена и рошава, а брадата му не беше бръсната от години.
 
Може би ще ме попитате защо споменавам тази история? И какво общо има тя с днешния ден (Възкресение Христово).
 
Тук е моментът да ви разкажа за един друг Странник, дошъл в плът преди повече от 2000 години. Той, както странникът от ресторанта, не се вписваше в културата и традициите на Своя народ, призоваваше към покаяние и вяра в Бога. Вяра в Бога ли? Колко архаично звучи това днес. Този Странник постоянно влизаше в словесни сблъсъци със законо учителите относно техните традиции, който те смятаха за божествени.
 
В Евангелието според Марк (Марк 2:27) например,Този Странник казва на фарисеите, че не човекyt е направен за съботата, а съботата за човека. Този Странник изцеляваше болните и то в съботен ден, за да покаже на Своя народ, че Човешкият Син е Господар на съботата.
 
Този Странник възкресяваше мъртви, отваряше очите на слепородени, докосваше се до прокажени и те се очистваха. Кой е Този Странник ли? Как е Името Му? Този е Странникът, Който пое на Себе Си греховете на целия свят.
 
Този е Странникът, Който бе разпънат на кръста на Голгота. Този Е, Който и днес Си остава Неразбраният Странник в културата и традициите на света, в който живеем.
 
Какво е Възкресение Христово? Това, което ще ви кажа, може би ще ви прозвучи като клише ( шаблонен, банализиран израз,изтъркана фраза), но то е самата истина. Защото Великден – не са яйцата, който ще боядисате, като символ на здравето и благоденствието, защото Този Странник плати цената не с пари или злато, а със собствената Си кръв, за нашето здраве и в Неговата ръка е скрито нашето благоденствие.
 
Великден - не са козунаците, с който ще украсите масите си и ще се подсладите, а най-вероятно ще забравите да отворите своире Библи (Пс.19:10), за да разберете, кое носи на човека истинската сладост.
 
Великден – не е агнето,което ще опечеш и ще сложиш на трапезата си. Великден е Този Странник, Който беше отведен, като Агне водено на клане, и като овца, която пред стригачите си не издава глас (Исая 53:7).
 
Този Странник, Който желае да Го поканиш на трапезата Си, но най-вече да го пуснеш в сърцето си, защото зад разкъсаните Му одежди има златни дрехи, защото под трънения венец стои златната Му корона, защото вместо копие в ребрата, Той държи скиптър в ръката Си, символ на Неговото вечно управление.
 
Този Цар остави царството Си и дойде сред нас човеците, за да бъде Странникът неприет и отхвърлен, бит и предаден на кръстна смърт, положен в гроб и Възкръснал на третия ден!!!
 
И днес след повече от 2000 години, Този Странник Цар продължава да желае само едно-единствено нещо, да не бъде Странник в очите и обществото ни, но да бъде Цар в сърцата ни.
 
Христос Возкресе!
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg