Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

In Memoriam: Рене Падиля

Main Pic
Публикувана: 04.05.2021
Автор: Радостин Марчев
Прочетена: 573
Коментари: 0
На 27.04.2021 на 88-годишна възраст почина Карлос Рене Падиля – богослов, пастир и дългогодишен служител на Международната общност на евангелските студенти (IFES).
 
Падиля е роден на 12 октомври 1932 в бедно еквадорско семейство на евангелски християни. Поради голямата депресия семейството му се премества в Колумбия, където родителите му се опитват да основават евангелски църкви. В агресивния римокатолически град Богота това има опасни последствия – домът им е опожаряван на няколко пъти, а се е стигало и до опити за физическа разправа. По този начин мисионерството (и неговата цена) е неизменна съставка на въздуха, който Падиля диша от най-ранна възраст.
 
Падиля защитава бакалавърска степен по философия и магистратура по богословие в колежа Уитън, а след това и докторат по Нов завет в университета в Манчестър, където следва под ръководството на най-бележития по това време евангелски учен Ф.Ф. Брус. 
 
Падиля остава през целия си живот посветен на видението за достигане на недостигнатите. Той служи като мисионер с Джим Елиът, Найт Сейнт и Пийт Флеминг, преди те да бъдат убити от амазонските индианци ваорани през 1956. През 1959 г. е назначен за пътуващ секретар на Международното общество на евангелските студенти (IFES) и работи със студенти от университети във Веницуела, Колумбия, Перу и Еквадор. През 70-те години превежда по време на евангелизаторските походи на Били Греъм.
 
След като в продължение на десетилетия работи в страни от т. нар. „трети свят“ Падиля достига до заключението, че има нещо дълбоко погрешно в мисионерството, което се фокусира единствено върху проповядване на благовестието, но е напълно безразлично към материалните грижи на хората, на които твърди, че служи. През 1974 г. на първия световен съвет по евангелизация в Лизана, Швейцария, спонсориран от организацията на Били Греъм, той изнася една от основните лекции (отразена в списание Time), пред повече от 2500 участници от 150 страни и 135 деноминации. В нея Падиля отправя призив за това, което той нарича “интегрално мисионерство,“ където двете неща вървят заедно. Макар да среща и известен отпор, неговото виждане е подкрепено от Джон Стот и намира място във влиятелния Лозански завет, а през следващите десетилетия и в други важни документи на движението, които (поне на теория, макар и не винаги на практика) определят мисионерското виждане на евангелските християни.
 
Падиля последователно отказва многобройните предложения за работа в САЩ и до края на живота си остава в Латинска Америка. Там той пастирува сред бедни райони, ръководи центъра „Кайрос“ за интегрално мисионерство и подпомага публикуването на местни християнски автори чрез издателството си „Едикионес“. Той е и съосновател на латиоамериканското богословско общество (FTL).   
 
Макар да няма негови преводи на български език, влиянието на Падиля върху мисионерските виждания на евангелските християни, е огромно и със сигурност достига и нашите географски ширини. 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg