Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

ЕС насърчава религиозната свобода

Main Pic
Публикувана: 05.05.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 493
Коментари: 0
Европейската комисия назначи специален пратеник за насърчаване на свободата на религията или убежденията извън ЕС, след като позицията беше вакантна в продължение на две години.
 
Христос Стилиянидис, специален съветник по въпросите на образованието при извънредни ситуации, миграцията и приобщаването към заместник-председателя на ЕС, ще поеме ролята. Той работи като европейски комисар по хуманитарната помощ и управлението на кризи в продължение на пет години до 2019 г.
 
Ролята на специален пратеник беше въведена през 2016 г. с цел защита на свободата на религията или убежденията от името на ЕС в световен мащаб след масовото убийство на религиозни малцинства от Изида / Даеш. Специалният пратеник също помогна на християнката Асия Биби да напусне безопасно Пакистан, след като бе оправдана по обвинения в богохулство. Нейната история можете да си припомните тук.
 
Адина Портару, старши съветник на ADF International в Брюксел, казва, че това е жизненоважна позиция: „Никой не трябва да бъде преследван поради вярата си. Преназначаването на специален пратеник за насърчаване на свободата на религията или убежденията извън ЕС е важна стъпка за демонстриране на реална ангажираност с това основно право.
 
"Оплакваме се, че тази длъжност е вакантна в продължение на почти две години. Надяваме се, че новият специален пратеник бързо ще започне работа, фокусирайки се върху нуждите на най-преследваните по света. Жертвите на религиозно преследване имат остра нужда от решителна реакция от страна на ЕС. Тази позиция е необходима сега повече от всякога."

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg