Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Празник на Словото - Национално библейско състезание се проведе за 10-и път

Main Pic
Публикувана: 09.05.2021
Автор: Петя Зарева
Прочетена: 1280
Коментари: 0

"Защото си възвеличил Словото Си повече от цялото Си име."  Псалом 138:2б

Две хиляди години от съществуването на християнската църква са доказали, че Божието слово не може да бъде вързано или спряно. Макар и в условия на пандемия, посветените организатори на Националното състезание за познаване на Библията в България намериха начин да проведат популярния и обичан форум и тази година, макар и ограничени от обстоятелствата.

Състезанието доказа за пореден път, че има духовни водачи в евангелската общност в България, които ценят свободата на Словото и оползотворяват всяка възможност да Го издигат.

Вдъхновени младежки ръководители, отдадени да предадат на подрастващите любовта към Писанието, бяха вложили усилия, старание и време, за да подготвят юношите от своите църкви за участие в нелекото юбилейно състезание. Познавачите на Библията могат спокойно да потвърдят, че въпросите, на които състезателите трябваше да отговарят, са достойни за всяко библейско училище на световно ниво.

Юбилейният брой на Националното библейско състезание под наслов "В ръката Му имаше книга" можеше да бъде наблюдавано онлайн от страната и от чужбина, благодарение на отлични специалисти от евангелските църкви, които демонстрираха висок професионализъм в областта на компютърните технологии, така че и състезатели, и зрители да могат да станат участници във вълнуващото събитие. Състезанието се проведе за 10-а поредна година.

Различните отбори бяха събрани в  Сливен, София, Пловдив и Бургас с любезното домакинство и подкрепа на съответните евангелски църкви.  Водещ на събитието беше п-р Влади Райчинов от I ЕБЦ, София, а в журито се подвизаваха уважаваните представители на евангелската общност в страната, п-р д-р Венци Стойков, маг. Таня Владева, п-р Момчил Петров и д-р Мария Пилева.

Форумът започна с молитва и благослов от страна на почетния домакин, п-р Боян Митев от ЕПЦ, Сливен. Той насърчи участниците с истината, че всички вече са победители, защото са се посветили да изучават Божието слово, което е живот и наградата им няма да закъснее.

П-р Влади Райчинов припомни началото, при което преди 11 години Михаела Петрова от Скрипчър Юниън, България, Момчил Петров, Таня Петрова и Чарли Хаджиев от БХХС са положили началото на този ценен форум, който цели да насърчи у младите хора желанието да четат, познават и изучават Библията. За последните 10 години са се случили прекрасни неща, църквата се увеличава, а вярващите младежи израстват в мъдрост и благодат.

65 000 хиляди са се определили като евангелски вярващи по време на Националното преброяване преди 11 години, напомни п-р Райчинов, като изрази надежда, че благодарение на познаването и разпространяването на Словото за последните години, тази есен новото преброяване може да ни изненада с ръст на евангелските християни.

За въпросните 10 години досега в Националното библейско състезание са  участвали 256 отбора от  30 населени места. Общият брой състезатели са 1024 души.

Тази година въпросите за състезанието бяха съставени от бивши участници в него, сред които и представители на отборите победители за изминалите години, а именно "Емануил", "Ново Поколение", "Леви", "Месия" и "Синай Джуниър".

И тази година състезанието отне повече от 5 часа и половина. Участваха 114 млади хора, организирани в 26 отбора. То премина в 4 кръга, като при всеки следващ етап сложността на библейските въпроси се увеличаваше и напрежението растеше, а заедно с него и ентусиазмът, и решимостта на състезателите.

Всички участници показаха завидни знания, които дават повод на техните ръководители, треньори и пастири да се гордеят с тях и с радост да ги включват в църковния живот.

Новият победител в Националното библейско състезание е отбор "Верен" от църква "Благовестие", Бургас с треньори Венцислав Рахнев и Вилина Петрова.

На следващите места се наредиха отборите "Ел Рой", "Синай", "Ветил" и Y4J ("Младежи за Исус").

Първите три отбора бяха отличени със специални статуетки, които да им напомнят, че трудът им в Господа не е празен, а знанието им ги задължава да прилагат във всекидневието си това, което са научили за прослава на Христос и по Неговия пример.

Михаела Петрова от Scripture Union, България изрази надежда, следващата година Националното библейско състезание да се проведе в нормални условия в град Бургас, чийто отбор излъчи победител в юбилейното издание.

Екипът на "Евангелски вестник" благодари на всички безименни герои на Словото, чиито имена не бяха споменати в този текст, но чийто труд и вдъхновение заразяват младите хора в България, така че Библията да заема нейното подобаващо място в нашето всекидневие за Божия прослава.

Автор на колажа: Радка Кайнарова

 

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg