Петък, 26.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

ЕЕА с изявление относно Истанбулската конвенция

Main Pic
Публикувана: 10.05.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1593
Коментари: 0
Този май се навършват 10 години от подписването на така наречената Истанбулска конвенция, договор на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието над жени и домашното насилие.
 
Европейският евангелски алианс (ЕEA) публикува изявление във връзка с документа, в което ясно посочва, че „всяко убийство, изнасилване, сексуален тормоз, насилствен брак, принудителен аборт или стерилизация, принудителен контрол, така наречените убийства на честта, унизителни сексуални деяния и обидно медийно съдържание“ са „безспорно погрешни и никога не могат да бъдат оправдани “.
 
ЕЕА призовава своите членове „да удвоят усилията ни за борба с тези злини“, особено сега, когато „пандемията Covid-19 провокира нарастване на домашното насилие и сексуалната експлоатация на жени и момичета онлайн“.
 
В изявлението се призовава обществото „да приеме сериозно вредата, причинена на жените и момичетата, и първопричините за тази вреда“, като задава въпроса „какви ангажименти са поети по отношение на правните средства, финансите, полицейското обучение“ и дали Европа прави всичко „за да гарантира, че оцелелите получават дългосрочна подкрепа, а извършителите са надлежно наказани или ограничени“.
 
След аргумента, че „поради известни причини Истанбулската конвенция не е достатъчно категорична“, изявлението продължава да анализира някои от темите на документа, като сексуална експлоатация, порнография, домашно насилие, сексуален тормоз и равно достойнство.
 
В същото време ЕЕА признава, че документът е противоречив в цяла Европа поради начина, по който разглежда някои от проблемите.
 
В заключение ЕЕА призовава европейските евангелисти „да продължават да се молят, да наблюдават, да говорят и да се намесват по подходящ начин по тези и други въпроси, свързани с благосъстоянието на жените и момичетата по света“.
 
Според уебсайта си Европейският евангелски алианс разполага с няколко ресурса за борба със сексуалната експлоатация, включително порнография, като Европейската мрежа за свобода, както и за реагиране на домашни злоупотреби: Християнската мрежа за прекратяване на домашното насилие (CNEDA) и за осигуряване на подходяща защита за спиране на сексуалния тормоз и други злоупотреби.
 
Източник: "Евангелски фокус"
Photo: Council ot Europe
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg