Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Християните в Украйна - разделени, но устояващи заедно

Main Pic
Публикувана: 12.05.2021
Автор: Дж. Каспър
Прочетена: 960
Коментари: 0
„Украйна се е превърнал в епицентър на глобална духовна битка“, казва Павел Унгурян, координатор на Националната молитвена закуска в Украйна.
 
"Днес, както никога преди, нашата нация се нуждае от единство, мир и издигане авторитета на Божието Слово."
 
Украинците са подложени на заплахи, които идват от всички посоки.
 
От изток Русия наскоро събра 100 000 войници на границата.
 
От запад Европейският съюз тласка украинците към ЛГБТ идеологията.
 
А отвътре в страната корупцията е широко разпространена.
 
По всеки въпрос, свързан с политиката и държавността, евангелските християни се съгласуват добре с украинските избиратели.
 
„Недостигът на добри лидери е толкова силен, че партиите започват да набират политици в църквите“, казва Унгурян. „Честните и отговорни политици най-лесно могат да се намерят сред вярващите.“
 
Миналият октомври бяха избрани над 500 евангелски християни за всички нива на управление. Един от тях дори оглавява голям град - Ровно, в Западна Украйна - като кмет.
 
Тъй като евангелистите обхващат само 2 процента от 40-те милиона души в Украйна, това е значително постижение.
 
Две трети (65%) от населението се определят като православни християни (разделени на три групи), 10 процента като гръкокатолици и още 8 процента като „просто християни“.
 
Но благочестието не означава нищо в политиката. Украйна се нарежда на 117-о място от 180 държави в индекса за корупцията на Transparency International - второто най-ниско класиране в Европа.
 
В резултат на това 78% от украинците не вярват на държавните служители, а 71% не вярват на политиците, сочи  ново  проучване за 2020 г.
 
Но на църквата се доверяват 63 процента, която е на второ място след армията, 65 процента. Някога хулени като „секта“, днес евангелските християни са възприемани като социално убежище.
 
„Виждам кариерата си като средство за споделяне на ценностите на Исус, като работя в името на моите съграждани украинци“, казва Унгурян, избран в парламента през 2008 г.
 
„Защо да не отидем някъде, когато Бог отвори вратата?“
 
Баптист от Одеса, Унгурян председателства международен партиен клуб „За духовност, морал и здраве на Украйна“, който включва повече от 100 от 450 народни представители.
 
Всичко започва като просто изучаване на Библията.
 
За първи път избран през 1998 г., Александър Турчинов, баптист от Киев, става депутат в партията „Отечество“ на Юлия Тимошенко. Докато Тимошенко, бившият премиер, е в затвора като политически затворник, протестите избухнаха през 2014 г., когато тогавашният президент Виктор Янукович оказа съпротива на правителствените решения за привеждане в съответствие с Европа.
 
Турчинов е избран за председател на парламента и назначен за временен президент, когато Янукович избяга. Докато руските сили окупират Крим и околните провинции през същата година, той въоръжава украинската съпротива, докато подава петиция към ООН.
 
„Руската пропаганда нарече Турчинов„ кървавият пастор“, но това даде обратен ефект“, казва Руслан Майлута, украински консултант от Световния евангелски алианс.
 
"Украинците го гледаха с уважение, като евангелист, който се застъпва за страната си."
 
До този момент много евангелисти са привлечени от реториката на руския президент Владимир Путин за консервативни ценности. Но в момента, докато проруският Опозиционен блок за живота държи 15 процента от местата в украинския парламент - съсредоточени в провинции на източната граница - Майлута заявява, че много малко евангелисти подкрепят партията.
 
Причината е отчасти географска.
 
След Първата световна война болшевишката революция води до поглъщането на Източна Украйна в Съветския съюз. Западният регион, държан от Полша, се радва на 20 години религиозна свобода до 1939 година, когато започва Втората световна война.
 
Междувременно на запад избухва съживление и след това християните са преследвани от комунистическия режим. Оттогава евангелистите черпят силите си от региони, по-близки до Европа, с прозападна ориентация.
 
Преди малко повече от година Турчинов, Унгурян и други вярващи стартират Всеукраинския евангелски съюз на специална евангелска служба. На 22 януари се чества 100-годишнината от Акта за обединение, който за кратко осигури единството на източната и западната половина на Украйна.
 
Известен  като Консервативно движение, Съюзът включва по-стария Съюз на евангелските протестантски църкви, представляващ баптисти и петдесятни, и украинския междуцърковен съвет, представляващ по-новите деноминации. Включени са и други парацърковни и граждански организации, така че практически всички украински евангелисти вече могат да говорят с един глас.
 
Сътрудничеството между деноминациите не е лесно за украинските евангелисти. Съюзът не е политически субект, тъй като споменът за съветската репресия държи вярващите далеч от поемане на обществени ангажименти, особено при по-старите поколения.
 
Но ако агресията на Русия неволно легитимира евангелистите в очите на обществото и популярните разочарования заради корупцията им предоставят политическа подкрепа, има трета характеристика, която може да раздели движението, дори и да ги обединява.
 
„Всички евангелисти са консервативни“, казва видният евангелски християнин Майлута, номиниран от Украйна за член на Комитета на ООН за правата на детето.
 
„Но семейните ценности могат бързо да станат политически.“
 
Засилването на евангелското сътрудничество започна преди около десетилетие, като се фокусира първо върху молитвата, а след това върху социалната дейност. Майлута създава мрежа за оказване на помощ на сираци. Унгурян е работил и в младежкото служение в страната.
 
Четвъртият водещ евангелист в Украйна, Николай Кулеба, също започва служение в грижа за децата.
 
Днес той е президентският омбудсман в социална служба за децата в Украйна и е единственият служител на високо ниво, който оцелява при промяната на администрацията през 2019 г.
 
Мнозина са мотивирани да оспорват европейската програма за нормализиране на абортите и ЛГБТ идентичността. Но в рамките на правителството, казва Кулеба, Библията не може да се изправи директно срещу тези проблеми. Докато активистите разработват учебни програми за сексуално образование, той призовава църквата да направят същото - и да създадат проекти, които обществото да прилага.
 
Докато служителите работят с родители и учители, вярващите могат да популяризират библейските ценности.
 
„Вярата трябва да е свързана със създаване на взаимоотношения с хората“, казва Кулеба. „Аз проповядвам Христос чрез моите действия и вярност в работата ми.“
 
В момента фокусът му е върху множеството самоубийства, които шокираха Украйна в последната година.
 
Но за разлика от случващото се в съседните Унгария и Полша, Кулеба призовава християните да не се обединяват зад нито един политик или партия. Той казва, че е „голяма грешка“ да смятаме, че това може да промени нещата.
 
"Присъединете се към различни партии и им влияйте отвътре", казва той. "Тогава вашите ценности могат да се разпространят в политическия спектър, защото с Бога всичко е възможно.“
 
Внук на преследван пастор, той признава традиционно силната евангелска неприязън към политиката. Но „стоенето настрани не постига нищо“ и Унгурян усилено работи, за да затвърди социалното християнско наследство на Украйна.
 
Източник: Christianity Todау
Превод: Петя Зарева
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg