Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Петдесятен пастир е обезглавен след дебат с мюсюлмани

Main Pic
Публикувана: 12.05.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 530
Коментари: 0
Мюсюлмански екстремисти в Източна Уганда са заподозрени в убийството на християнски пастир часове, след като той участва в публичен дебат за християнството и исляма.
 
Пастир Томас Чикоома, жител на село Комоло, близо до град Палиса, е убит, след като е поканен на дебат на открито в града, където убеждава 14 души, включително шестима мюсюлмани, да приемат вярата в Христос, съобщават негови близки.
 
Мюсюлманите са поканили независимия пастир на Петдесятната църква да участва в дебата в таксиметровия парк в града, където те провеждат публични дискусии от около месец.
 
След като пастирът изложил християнското послание по време на дебата, използвайки Библията и Корана, и някои от присъстващите решили да приемат Христос, разгневени мюсюлмани започнали да крещят джихадисткия лозунг „Аллах Акбар“, принуждавайки го да избяга от мястото на дебата заедно със сина му, разказват роднини.
 
„Два мотоциклета, с по двама мюсюлмани, облечени в ислямско облекло, бързо ни заобиколиха“, разказва непълнолетният син на пастира пред Morning Star News. „Ние бяхме само на 200 метра до къщата ни, когато двата мотоциклета спряха на кръстовището срещу основното училище „Налуфеня“ и пътя близо до дома ни.“
 
Пастирът се досетил, че това са ислямисти и казал на сина си да го следва от разстояние. Малко по-късно синът на пастира видял баща си да говори с мотоциклетистите и двама други мъже, които спрели до тях.
 
"Започна някаква суматоха. Мъжете споменаха дебата на открито и след това един от тях удари шамар на баща ми", разказва синът на пастира. "Изплаших се и избягах през нашата плантация от маниока и се прибрах у дома."
 
Съпругата на пастира Джесика Найкомба се прибрала вкъщи час по-късно. Върнала се на мястото с някои съседи, но не намерили никого.
 
„След като продължихме да търсим, намерихме съпруга ми в локва кръв, обезглавен и с отрязан език“, казва Найкомба пред Morning Star News.
 
Пристигнала полицията от град Палиса и откарала тялото на пастира в болницата за аутопсия. Лидерите на съвета в Палиса и епископ Денис Акора също са направили изявления.
 
Твърди се, че полицията разследва случая.
 
Роднините са в шок и мъка, скърбящи за загубата на пастира. Той е баща на 11 души и е основал 50 църкви в Източна Уганда. Пастир Чикоома е известен евангелизатор, който ръководи църквата "Св. Мартин" в село Нгалве. Епископ Акора и друг пастир от региона са дошли, за да окажат подкрепа на семейството.
 
„В този труден момент семейството се нуждае от молитви, финансова подкрепа и съчувствие“, коментира епископ Акора.
 
Убийството е последният от много случаи на преследване на християни в Уганда, които Morning Star News документира.
 
Конституцията и други закони на Уганда предвиждат религиозна свобода, включително правото да се разпространява нечия вяра и да се променя религиозната принадлежност. Мюсюлманите съставляват не повече от 12 процента от населението на Уганда, с висока концентрация в източните райони на страната.
 
Източник: Morning Star News
Превод: Петя Зарева

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg