Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

ЕЕА в защита на Пайви Расанен

Main Pic
Публикувана: 13.05.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1297
Коментари: 0
"Европейският евангелски алианс (ЕЕА) защитава свободата на религията и верските убеждения, както и свободата на изразяване за хората от всички религии. Тези човешки права са жизненоважни стълбове на демокрацията“, се казва в писмо, изпратено до финландското правителство тази седмица.
 
ЕЕА, който представлява 23 милиона евангелски християни в цяла Европа, изрази своето „недоволство“ от отношението към член на парламента и бивш министър на вътрешните работи на Финландия, Пайви Расанен, „която е изправена пред наказателно преследване и до 2 години затвор в 3 отделни съдебни дела, защото е изразила библейски възгледи“.
 
От 2019 г. насам Расанен, която е отдадена християнка, е разпитвана от полицията няколко пъти заради разследване от страна на главния прокурор. На 29 април 2021 г. същият повдигна обвинение срещу нея заради "обидни изказвания" срещу хомосексуалистите.
 
„Основните въпроси за свободата на религията и верските убеждения, както и свободата на тяхното изразяване са застрашени и подложени на риск“, се казва в официалното писмо на ЕЕА. Това е реалност, която противоречи на член 10 от Европейската конвенция за правата на човека и член 19 от Международния пакт за граждански и политически права. Според това законодателство „хората имат право да изразяват публично своите виждания“.
 
ЕЕА, който има свой представител в Брюксел, подчертава, че „Планът за действие на Обединените нации включва определени критерии, дефиниращи речта на омразата. И в трите ситуации, за които Пайви Расанен е изправена пред съд, действията ѝ не преминават прага допустимото, така че думите ѝ да бъдат категоризирани като "реч на омразата ”.
 
След анализ на думите на Расанен, ЕЕА заключава, че „в тях няма намек за умисъл, вероятност или неизбежност на прояви на омраза“. И пита: „Опитва ли се прокурорът да предефинира закона за правата на човека? Правото на свобода на изразяване предвижда ли правна защита на онези, изразяващи възгледи, които могат да обидят, шокират или обезпокоят другите ”.
 
Писмото завършва със заявление: „ЕЕА призовава финландската съдебна система да спазва свободата на изразяване и свободата на религия или верски убеждения. Призоваваме финландското правителство да изясни категорично своята недвусмислена подкрепа за тези основни свободи“.
 
Източник: ЕЕА
Превод: Петя Зарева
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg