Сряда, 24.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Европа отваря границите с ваксинационни паспорти

Main Pic
Публикувана: 25.05.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1266
Коментари: 0
В четвъртък (20 май) Европейският парламент и държавите-членки постигнаха предварителна сделка за безплатни сертификати COVID-19, предназначени да улеснят пътуването и да отворят туризма в цяла Европа.
 
Според председателя на комисията на ЕС Урсула фон дер Лайен, „Европейският сертификат за COVID е безплатен, сигурен и достъпен за всички. Той ще обхваща ваксинацията, тестовете и възстановяването, като предлага различни възможности за гражданите. Той зачита изцяло основните права на гражданите, включително защитата на личните данни“.
 
Текстът ще бъде потвърден от Парламентарната комисия за граждански свободи (LIBE) и приет от ЕС по време на пленарната му сесия на 7-10 юни. Успоредно с това Съветът ще трябва да потвърди и споразумението.
 
„Това очевидно ще отбележи лятото на 2021 г. Няма да повтаряме кошмара от лятото на 2020 г.“, заяви докладчикът на Парламента и председател на комисията LIBE Хуан Фернандо Лопес Агилар след финализирането на преговорите.
 
Сертификатът ще представлява QR код на смартфон или отпечатан на хартия, показващ, че човек е получил ваксина, имал е скорошен отрицателен резултат от тест или се е възстановил от инфекцията. Франция, Малта и Холандия ще бъдат първите страни от ЕС, които ще тестват схемата.
 
Той ще обхване и държави извън ЕС от безграничната Шенгенска зона като Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.
 
Преговорите бяха сложни, особено „намирането на общ език за тестовата цена, ограниченията на отделните държави-членки, продължителността на сертификата и ваксинацията извън ЕС бяха най-трудните части“, обясни Лопес Агилар.
 
По отношение на разходите за необходимите тестове, Европейската комисия, която също участва в преговорите, се ангажира да мобилизира „поне 100 милиона евро в рамките на мерките за спешна подкрепа, за да помогне на държавите-членки да компенсират разходите за тестовете“.
 
Освен това страните от ЕС се съгласиха да не налагат допълнителни ограничения за пътуване като карантина, самоизолация или тестване. Единственото изключение ще бъде, ако допълнителни ограничения „са необходими и пропорционални за опазване на общественото здраве“.
 
В пресконференцията по споразумението комисарят на ЕС по правосъдието Дидие Рейндърс призова всички държави-членки „да се приготвят през месец юни, за да могат да започнат да работят, когато регламентът влезе в сила на 1 юли“ и потвърди, че „Комисията е отпуснала един милион евро на държава-членка“ за това.
 
РЕАКЦИИ НА ЕВАНГЕЛСКИТЕ ХРИСТИЯНИ
Дания беше първата държава в Европа, която поиска паспорт за Covid-19 за определени дейности в нейните граници. Томас Б. Микелсен, председател на Датския евангелски алианс (DEA), е заявил, че мярката „вероятно няма да има отрицателни последици за местата за поклонение в Дания“ и „не е довела до значителна дискусия сред църковните лидери“.
 
Междувременно в Обединеното кралство над 1000 християнски лидери изпратиха писмо до министър-председателя, отхвърляйки паспортите за ваксини, защото смятат, че това е „неетична форма на принуда“, която „създава двустепенно общество“.
 
В Швейцария правителството планира да поиска сертификат Covid-19 за достъп до местата за поклонение. Швейцарският евангелски алианс (RES) посочи, че мярката „би била непропорционална, тъй като евангелските църкви са въвели други ефективни мерки за защита от коронавирус от самото начало“.
 
Източник: "Евангелски фокус"
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg