Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Думи, които остават

Main Pic
Публикувана: 26.05.2021
Автор: У. Макдоналд
Прочетена: 687
Коментари: 0
„Небето и земята ще преминат, но Моите думи няма да преминат.“ Лука 21:33
 
Божието слово не само е вечно, то и ще се изпълни с абсолютна сигурност. В Матей 5:18 Иисус казва, че „нито една йота, нито една точка от закона няма да премине, докато всичко не се сбъдне.“ Йотата е буква от еврейската азбука, която е подобна на запетайка или апостроф. А точката е само част от буква и е още по-малка. С това Иисус има предвид, че Божието слово ще се изпълни до най дребните подробности.
 
Юлиян Отстъпник, един римски император, управлявал от 331 до 336 г. сл. Хр., бил решен да докаже, че Библията греши. Той искал да създаде лошо име на християнството. Избрал си дори един определен текст от Библията, който искал да опровергае: Лука 21:24: „Те ще паднат под острието на меча и ще бъдат откарани в плен по всичките народи; и Ерусалим ще бъде тъпкан от народите, докато се изпълнят времената на езичниците.“
 
Той насърчил юдеите да въстановят храма си. Според книгата на Гибон „Упадъкът и разрухата на Римската империя“ хората в Ерусалим усърдно се заели с делото. В пресилените си очаквания те дори използвали сребърни лопати и отнасяли пръстта в пурпурни кърпи. Но насред работата били прекъснати от земетресение и огнени езици, излизащи от земята. Така трябвало да се откажат от своя план.
 
Почти 600 години пр. Хр. Езекиил е предсказал, че източната порта на Ерусалим ще бъде затворена и няма да се отвори, докато не дойде „князът“ (вж. Езекиил 44:2-3). Тази порта, наричана още „Златната порта“, наистина е била затворена от султан Сюлейман през 1543 г. Крал Вилхелм планирал да превземе Ерусалим и да влезе през тази порта, но надеждите му били разбити. Портата е затворена и до днес.
 
Волтер се хвалел, че след още 100 години Библията ще бъде  мъртва книга. Но след 100 години самият Волтер бил мъртъв,
а къщата му била превърната в централа на Женевското библейско дружество. Ингерсол също се изхвърлил с подобно изявление. Той казал, че след 15 години Библията ще бъде само по архивите, като в морга за дисекции. Но в моргата попаднал той, а не Библията. Тя е надживяла всичките си критици.
 
Бихме могли да си помислим, че от всичко това хората ще обърнат внимание на факта, че Библията е вечното Божие слово и никога няма да премине. Но, както е казал Джонатан Суифт: „Никой не е толкова сляп като този, който не желае да види.“
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg