Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Нападение с 4 жертви в църква в Мианмар

Main Pic
Публикувана: 27.05.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 654
Коментари: 0
Най-възрастният член на католическата църква в Мианмар призова за прекратяване на насилието, след като при нападение над църквата четирима души загинаха и повече от осем бяха ранени, включително и деца.
 
Местните медии съобщават, че група от 300 души, главно жени и деца, са се приютили в църквата "Свещено сърце" в Каянтаяр, Източен Мианмар, поради продължаващите боеве в района.
 
„С огромна скръб и болка споделяме за нападението върху невинни цивилни, които потърсиха убежище в църквата „Свещено сърце“, Каянтаяр“, заяви кардинал Чарлз Маунг Бо в писмо, публикувано в Туитър.
 
Среднощната атака накара безпомощните хора да избягат в джунглата. Съдбата им все още не е известна. Храната, лекарствата и хигиенните средства са спешни, но няма начин да се стигне до тях. Много от избягалите са деца и възрастни хора, които са принудени да гладуват и са без никаква медицинска помощ“, се казва в писмото.
 
От февруари в страната се провеждат масови демонстрации, след като военна група пое контрола над правителството. Конфликтът между армията и онези, които се противопоставят на военното управление, доведе до смъртта на поне 800 души до момента.
 
Поне 20 000 души са принудени да напуснат къщите си в рамките на неотдавнашния конфликт в района.
 
"Нека си спомним, че кръвта, която се пролива, не е кръв на някой враг; тези, които умряха и които бяха ранени, са граждани на тази страна. Те не бяха въоръжени; те бяха вътре в църквата, за да защитят семействата си", казва кардинал Бо.
 
Като се има предвид, че църквата е претърпяла и „големи щети“, кардинал Бо напомня на всички военни групи, че местата за поклонение са „културна ценност“, защитена от Хагските конвенции, които поставят законови ограничения за военните дейности.
 
Писмото завършва с ясно послание: насилието "трябва да спре".
 
"Молим ви, всички организации, да допринесете да не ескалира войната. Нашите хора са бедни, Covid-19 ги ограби и лиши от препитание, гладът дебне милиони, заплахата от нова вълна на Covid-19 е реална. Конфликтът е жесток в този момент. Мирът е възможен; мирът е единственият начин."

Източник: Morning Star News

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg