Събота, 27.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Археолози откриха най-древната църква в Израел

Main Pic
Публикувана: 01.06.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1210
Коментари: 0
Израелски археолози откриха най-голямата римска базилика от този вид, която някога е била открита в Израел в крайбрежния град Ашкелон.
 
Те са разкопали разтегнатия 2000-годишен комплекс по време на проект за консервация и реставрация в Националния парк Тел Ашкелон.
 
„Огромната сграда е покрита с покрив и е разделена на три части - централна зала и две странични зали“, според д-р Рейчъл Бар-Натан, Саар Ганор и Фредрико Кобрин, директори на разкопки от името на Израелския орган за антики. „Залата беше заобиколена от редици мраморни колони и капители, които се издигаха на приблизителна височина от 13 метра и поддържаха покрива на сградата. Подът и стените са изградени от мрамор.”
 
В древни римски времена общественият живот се е въртял около базиликата. Там римските граждани се срещали по търговски, социални и правни въпроси, а също така се наслаждавали на представления и религиозни церемонии.
 
Мраморът, използван за изграждане на подовете и други конструкции, е внесен от Мала Азия с търговски кораби. Багерите са открили около 200 мраморни предмети с тегло стотици тонове, включително десетки капители с колони с флорални мотиви върху тях.
 
Базиликата е разрушена и изоставена от римляните след земетресение, ударило през 363 г. сл. Хр. Днес археолозите могат да проследят последиците от това земетресение в повредените подове. По-късно мястото е трансформирано в индустриална зона по време на ислямския период.
 
Израелски археолози са разкопали и римски театър на мястото.
 
Публиката ще може да се наслади на новите археологически находки след завършване на обширни разработки, консервация и реставрация в Националния парк Тел Ашкелон. Работата включва издигане на скулптури и мраморни стълбове, открити при разкопки на мястото.

„Националният парк Ашкелон е един от най-важните древни обекти, както в Израел, така и в света, и от време на време се очертава като един от най-посещаваните обекти в страната“, каза кметът на Ашкелон Томер Глам. „Убеден съм, че възстановителните и консервационни дейности в парка, новите археологически открития и разработките - включително нови достъпни пътеки - ще допринесат значително за естествената красота на парка и ще укрепят статута му на най-красивия и добре поддържан национален парк в Израел."

Източник: Jerusalem Post

Photo: Yahiv Cohen

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg