Четвъртък, 17.06.2021

Вестник Евангелски

Стих на деня"Но даже ако пострадате за правдата, блажени сте; а "от тяхното заплашване не се бойте, нито се смущавайте"." 1 Петър 3:14

OnLine
RSS Facebook Twitter

Рекорд на случаи с евтаназия в Холандия

Main Pic
Публикувана: 04.06.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 993
Коментари: 0
През 2020 г. повече хора от всякога са умрели след направена евтаназия в Холандия.
 
Според статистиката на официалните регионални комитети за проучване на евтаназията (RTE на нидерландски език), общо 6 938 души са поискали евтаназия (което включва както „прекратяване на живота при поискване“, така и „подпомогнато самоубийство“) и са умрели чрез легализирана процедура, узаконена преди две десетилетия.
 
Тази цифра е не само най-високата от приемането на закона през 2002 г., но също така представлява рязко увеличение с 9% от 2019 г. насам.
 
Според RTE, около 5000 от пациентите, които са поискали евтаназия, са страдали от рак и "огромно мнозинство" сред тях са възрастни хора.
 
В разговор с холандския вестник Trouw, президентът на RTE казва, „цифрите всъщност показват по-голямо разнообразие. Все повече поколения възприемат евтаназията като решение на непоносимите страдания“. С други думи, „мисълта, че евтаназията е вариант в случай на безнадеждно страдание, е много успокояваща“.
 
Тази промяна в мисленето на населението се потвърждава от статистиката. Евтаназията непрекъснато се увеличава, с единственото изключение от 2018 г. Според последния публикуван годишен доклад, наличен на уебсайта на RTE, малко повече мъже, отколкото жени (52% към 48%) искат евтаназия в Холандия. Това става обикновено след диагноза рак, а неврологичните оплаквания и сърдечно-съдовите разстройства са второто и третото заболяване, от които страдат пациенти, които започват процедурата за евтаназия. Психичните разстройства представляват малко над 1% от случаите.
 
Според официалната статистика хората на възраст 70-79 години представляват една трета от молещите за евтаназия, следвани от тези на възраст 80-89 (една четвърт) и 60-69 (една пета). Няма непълнолетни на възраст 12-17 години, починали от евтаназия през 2019 г.
 
През 2020 г. в Холандия са загинали общо 162 000 души, с 15 000 повече от очакваното, главно заради пандемията Covid-19. Смъртните случаи от евтаназия представляват 4.3% от общия брой.
 
Източник: Евангелски фокус 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg