Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Присъда за алжирски пастир, отказал да затвори църквата си

Main Pic
Публикувана: 07.06.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1063
Коментари: 0
По-малко от седмица след като съд в Алжир нареди църквата на пастир Рахид Сейгир да бъде затворена, днес съдия по друго дело го осъди на година затвор и глоба за „разклащане на вярата“ на мюсюлманите заради християнска литература в книжарницата му, съобщава Morning Star News.
 
Сградата на църквата Oratoire на пастир Сейгир в град Оран e една от трите със заповед за запечатване в провинция Оран в западен Алжир. Заповедта е издадена в сряда (2 юни).
 
В неделя (6 юни) пастирът и продавачът от християнската книжарница Ноу Хамими са осъдени на една година затвор и глоба от 200 000 динара (1 494 щатски долара) в решение по жалбата им за предходна присъда от две години затвор и глоба от 500 000 динара (3 745 щатски долара).
 
Пастирът е управител на затворената в момента книжарница в Оран, крайбрежен град на 400 километра западно от Алжир. Решението от март гласи, че той и Хамими са осъдени за „разпространение на публикации или друга пропаганда, подкопаваща вярата на мюсюлманите“.
 
Пастир Сейгир е заявил, че присъдата е отмъщение заради конфликт за книжарницата, датиращ от 2008 г., когато той е осъден по същите обвинения и оправдан след подадена жалба.
 
Губернаторът на Оран е наредил книжарницата да бъде затворена през 2017 г., но през април 2018 г. съд е постановил, че заповедта за закриване е невалидна поради процедурни проблеми - въпреки че властите продължават да държат книжарницата затворена.
 
Решението за обжалване в неделя идва след отлагане на насрочени изслушвания на 16 май и 30 май. Адвокатът на християните Фарид Хемисти е заявил, че ще обжалва в сряда (9 юни) пред Оранския съд и, ако е необходимо, пред Върховния съд.
 
Законът на Алжир от 2006 г., регулиращ немюсюлманското поклонение, известен като Закон 03/06, криминализира публикуването или разпространението на всякакви материали, „които целят да подкопаят вярата на мюсюлманите“.
 
Наказанието може да варира от две до пет години затвор и глоби от 500 000 до 1 милион алжирски динара (от 3 745 до 7 490 щатски долара).
 
Решението на съда в сряда (2 юни), с което се разпорежда затварянето на църковната сграда на пастир Сейгир и тези на църквите в Ел-Аяид и Айн-Турк, е резултат от усилията за запечатване на сградите от губернатора (валията) на провинция Оран.
 
„Това е присъда, която валията на Оран спечели срещу нас“, казва пастир Сейгир пред Morning Star News. „Наредено е да се пристъпи към незабавно затваряне на трите места за поклонение.“
 
„Честно да ви кажа, не разбирам какво става“, казва пастир Сейгир. „Това е явно нападение срещу нас, алжирските християни и църквите. Смениха се трима различни губернатори и това не попречи на обвиненията срещу нас да останат. Следователно е ясно, че източникът на нашите неприятности идва от тези, които стоят на по-висока длъжност."
 
На 28 декември 2017 г. тогавашният управител на провинция Оран Муулуд Черифи е заявил, че църквата Оратоар „не е в съответствие с действащите закони".
 
Решението срещу пастир Сейгир и Хамими идва, след като християнин,  публикувал карикатура на пророка на исляма в профила си във Фейсбук преди три години, беше осъден на пет години затвор и глоба в размер на 100 000 динара (750 долара) по алжирски закон срещу обида на Мохамед.
 
Източник: Morning Star News
Photo: AA
 
 
 
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg