Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Ще звънят ли църковни камбани в Саудитска Арабия?

Main Pic
Публикувана: 08.06.2021
Автор: Р. Дабас
Прочетена: 801
Коментари: 0
Кралство Саудитска Арабия се отличава с факта, че е считано за желана дестинация на всички мюсюлмани в световен мащаб и е лидер в ислямската общност.
 
Ето защо не е изненадващо, че църковните камбани не бият в Саудитска Арабия и че християните - дори чуждестранните - не могат да практикуват своите религиозни ритуали открито.
 
Това статукво поражда въпросите: защо Саудитска Арабия потиска религиозната свобода? И това ще се промени ли някога?
 
Преди няколко години арабски медии и активисти в социалните мрежи, включително политически и медийни фигури, съобщиха, че след посещението на ливанския маронитски патриарх Бечара Ал-Рай, църква, датираща от 4 век сл. Хр., чиито руини са открити на изток на страната през осемдесетте години на миналия век, трябва да бъде възстановена.
 
Официално съобщение от правителството липсва. Нито някога е имало допълнителни репортажи за това в официалните саудитски вестници или по саудитската телевизия.
 
Християнството, което е съществувало на Арабския полуостров преди исляма, е изправено пред много трансформации, в това число насилствено превръщане на християнските арабски племена в мюсюлмани.
 
По време на британския мандат в Персийския залив християните в Близкия изток бяха подложени на различни миграции с оглед на политическите или икономическите обстоятелства. Следователно, днес малката християнска общност в СА може да се разглежда като „нова“, образувана от „чужди“ християни, дошли в страната, а не в резултат на местни мюсюлмани, приели Христос.
 
И така, къде е Саудитска Арабия днес?
 
Може би не сте чували, но наскоро в страната стартира проект Saudi Vision 2030. Това е стратегическа рамка под ръководството на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, за да намали зависимостта на саудитската икономика от петрола, да развие секторите на обществените услуги и да диверсифицира икономиката.
 
Неговите основни цели са насърчаване на икономическите дейности и увеличаване на инвестициите в кралството и не-петролната международна търговия. Другата цел е да се популяризира по-светския образ на Кралство Саудитска Арабия.
 
Досега международните усилия за основаване на църква в Саудитска Арабия са били безрезултатни, но според промоционални брошури на вестник Insider, в страната се очакват различни националности, религии и по-прогресивен закон в съответствие с международните стандарти, така че може да си представим появата на църква на това място.
 
Саудитският писател Али Ал-Ахмад е заявил пред Insider, че е по-малко оптимистичен относно основаването на църква в региона.
 
Нина Ший, бивш комисар на САЩ за религиозната свобода, е заявила, че повечето християни, живеещи в тези градове, няма да имат голяма полза от църква на стотици мили, но „би било полезно да се изгради символ на толерантността в страната“.
 
Католическият епископ Пол Хиндер, който бе назначен през май миналата година от папа Франциск за апостолски служител на Северния викариат на Арабия, е съгласен относно важността християните в Саудитска Арабия да разполагат с църква, до която да имат достъп.
 
Той казва пред "Insider": "Надявам се, че подобни църкви или места за поклонение ще бъдат на място, където живеят чуждестранни работници и служители християни в Кралство Саудитска Арабия."
 
Какъвто и да е случаят, Vision 2030 ще бъде загубена възможност, ако Саудитска Арабия не постави религиозната толерантност като една от своите цели.
 
Източник: Christian Today
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg