Понеделник, 02.08.2021

Вестник Евангелски

Стих на деня"И ония, които познават името Ти, ще уповават на Тебе; Защото Ти, Господи, не си оставил ония, които Те търсят." Псалм 9:10

OnLine
RSS Facebook Twitter

Заплахи и арести в църкви в Хонконг

Main Pic
Публикувана: 09.06.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 380
Коментари: 0
Миналата седмица пред седем католически църкви в Хонконг са намерени плакати, с изписани на тях заплахи. Там много хора са планирали да се съберат и да отбележат 32-ата годишнина от клането на площад "Тянанмън".
 
Asia News съобщава, че на табелите е имало изображения на кардинал Джозеф Дзен, бивш епископ на Хонконг, заедно с предупреждения да не се празнува литургия за годишнината на "Тянанмън". Плакатите напомнят, че публичните събирания нарушават комунистическите ограничения, наложени на град Хонконг миналата година съгласно нов закон за "националната сигурност".
 
Законът за сигурността криминализира актове на подривна дейност, тероризъм и тайно споразумение с чужди сили за намеса в делата на града. Сериозните нарушители могат да получат максимално наказание от доживотен затвор.
 
Според някои източници зад заплахите стои Китайската комунистическа партия (ККП), а опасенията за пандемията, са просто оправдание, използвано от правителството за репресиите срещу продемократичните групи.
 
Въпреки че властите се опитаха да забранят ежегодното бдение на свещи в петък вечерта - позовавайки се на мерките за безопасност заради COVID-19 - групи хора започнаха да се събират около 20:00 часа близо до парка "Виктория" в Хонконг.
 
Полицията е арестувала активистката Чоу Ханг Тунг, заместник-председател на Хонконгския алианс в подкрепа на патриотичните демократични движения на Китай, която помогнала за организирането на бдението.
 
Близки до Чоу казват, че полицейските обвинения срещу нея са предизвикани от публикация във фейсбук, в която тя обявява датата за молитвеното бдение и запалването на свещи в памет на загиналите.
 
„На 4 юни тази година нека продължим да палим свещи, за да се борим за справедливост за мъртвите и да пазим достойнството на живите“, пише тя.
 
До вечерта хиляди полицейски служители са стоели въоръжени, готови за борба с безредици в близост и около парка "Виктория", докато проверявали документите на случайни минувачи.
 
Един местен жител, на име Лау, казва, че тази година би било по-безопасно да отбележат годишнината от вкъщи.
 
"Присъствал съм на бдение на 4 юни в продължение на десетилетия, но тази година трябва да се скрием в домовете си и да проведем молитвеното събрание онлайн. Чувствам страх и безпокойство", казва Лау. "Но в нашите сърца ние все още настояваме в подкрепа на истината."
 
Много от свободолюбивите хора на Хонконг - които отдавна се идентифицират с онези, които призоваваха за свобода на площад "Тянанмън" - сега се страхуват, че китайското правителство може да заглуши несъгласните в Хонконг, както направи това в континентален Китай през 1989 г.
 
Молете се за онези, които са преследвани и не могат открито да отбележат клането на площад "Тянанмън" и безбройните му жертви, както и за онези, които продължават да страдат под потисническата политика на комунистическото китайско правителство.

Източник: CBN News

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg