Вторник, 23.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Време е за мъдър избор

Main Pic
Публикувана: 14.06.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1115
Коментари: 0
България за втори път тази година е в предизборна кампания и страстите постепенно се нажежават. Социалните медии изобилстват със статии и коментари, които много лесно загърбват добрия тон. Свидетели сме как дори представители на едни и същи общности, и даже семейства и приятелски кръгове, са склонни да участват в словесни войни, защото имат разнопосочни предпочитания в областта на политическия спектър. Обострянето е налице особено след обявяването на листите с кандидати и разпознаването на определени лица в тях. На избори, като на избори ще кажете, но нашият призив е: Нека не сеем омраза и нетърпимост! 
 
Християните се ръководят от библейска ценностна система. Това касае начина им на живот, което включва и сферата на политиката. Те следват една Личност, която по време на Своето земно служение, ясно заяви, че не е от този свят. Ние сме в очакване на установяване на Божието царство, но разбира се, това не означава, че нехаем за онова, което се случва около нас. Напротив, като добри настойници се ангажираме да опазим Творението и да сме верни на неговия Създател.
 
Апостол Павел, в своето Първо послание до неговия ученик и приятел, пише: „Преди всичко искам да се отправят молби, молитви, застъпничества и благодарения за всички хора, за царе и за всички управници. Молете се да водим спокоен и мирен живот, изцяло посветен на Бога и изпълнен с почит към Него. Това е добро и радва Бога, нашия Спасител, Който иска всички хора да бъдат спасени и напълно да познаят истината.“ (1 Тимотей 2:1-4).
 
Бидейки философ и апологет, Павел изтъква и причината, а тя е „мирен и спокоен живот“. Ако съдим по книгата Деяния на апостолите и сме чели внимателно посланията на Павел, ще знаем, че неговият собствен живот съвсем не беше спокоен и безпроблемен. Точно обратното. Но винаги, когато имаше възможност, той използваше дадените му от Бога граждански права, защото още от момента на своето обръщение знаеше, че е призован да „изявява Христовото име пред народи и царе“ (Деяния 9:15).
 
В християнството изборът е личен, защото свободната воля е индивидуален подарък на Бога за Неговото творение, наречено човек. Отговорността също е лична. От едната страна е почитането на управниците и молитвата за тях. От другата е вярата и покорството към Бога. Независимо в каква система на управление живеем, дали е авторитарна, монархична или демократична, изпитания за вярата ни ще има и всеки избира каква да бъде неговата реакция.
 
С оглед на казаното по-горе, екипът на Евангелски вестник призовава всички наши сънародници:
  • Да гласуват на изборите.
  • Да принасят молитви за икономическото и политическото състояние в страната, както и за предстоящите избори, в очакване Бог да ни подари управници, които се боят от Него, но и с живота си показват, че вършат онова, което прокламират.
  • Ако имат призванието да участват в управлението на страната, на първо място да поставят вярата си в Бога и да просят от Него мъдрост.
Тъй като Евангелски вестник е християнска медия, която няма обичая да участва в политически дебати, и целта на нашето съществуване е изграждане на единство, а не предизвикване на разногласия, запазваме своето право на неутралитет по време на предизборната кампания. Наясно сме, че всеки християнин има своята отговорност пред Бога и обществото да изразява своята позиция във връзка с политическия живот. Обаче предвид библейския принцип да издигаме онова, което служи за взаимно назидание, предпочитаме да не разпалваме политическите пристрастия с ненужни публикации.
 
Като новинарски ориентирана медия, ще отразим резултатите и ще водим разговори и интервюта с избраните във властта. 
 
На всички, които са решени да се ангажират активно в политическия живот, пожелаваме да бъдат истински посланици на благовестието, в един свят на залязващи ценности и пренебрегване на библейските истини. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg