Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Петдесятен пастир убит от ислямисти

Main Pic
Публикувана: 20.06.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 725
Коментари: 0
Епископ Франсис Обо, старши пастир на Международното служение на църквите за съживление в село Одапако, окръг Мпингър, Уганда, е бил убит, след като група мюсюлмански екстремисти, спрели него и съпругата му на път за вкъщи от пазар около 8.30 часа.
 
Съпругата на пастира, Кристин Обо, разказва пред Morning Star News, че един от мъжете казал на епископ Обо, че е „неверник“, който кара мюсюлманите да напускат исляма и да „хулят Аллах“. Той добавил, че „Аллах го осъжда на смърт“.
 
„Друг нападател ми каза да си отида и добави:„ Днес е денят, в който ще отмъстим на вашия съпруг “, споделя Кристин Обо. „Отдалечих се на няколко метра, уплашена за живота си, чух шум и стенание и осъзнах, че животът на съпруга ми е в опасност."
 
Кристин стигнала до дома трепереща и неспособна да говори, а децата ѝ я завели в болница, където била подложена на лечение. Рано на следващата сутрин тя дошла в съзнание и казала на най-големия си син, че баща му вероятно е бил убит от радикални мюсюлмани и че той и братята и сестрите му трябва да отидат на мястото.
 
„Когато стигнали там, те били шокирани и уплашени. Намерили голям брой християни и роднини, събрани около мъртвото тяло, оплакващи своя епископ, убит от мюсюлманите“, казва Кристин Обо.
 
Разследващата полиция е открила заподозрян. Това е имам Утман Олингха, който имал кръв по дрехите и обувките си, съобщават християните от района. Те арестували и друг заподозрян, идентифициран като Джафари Като.
 
Полицията казала на членовете на семейството, че Олингха е признал, че е убил епископ Обо. Полицейският служител споделя: „Олингха открито призна, че не съжалява, че е убил епископа, защото го е направил в името на Аллах, като се е заклел да убие всички неверници."
 
Той добавил, че Аллах ще бъде с него в затвора, но кафирите [неверниците] заслужават да бъдат убити.
 
Епископът е имал 13 деца. Той ръководил 17 църкви в региона.
 
Пастирът е бил активен в споделянето на Христос с мюсюлманите на местно ниво и в цялата околност, което е довело много от тях до вярата в Христос.
 
„Някои мюсюлмани го определят като човек, който заблуждава своите събратя мюсюлмани и е бил предупреден да спре да покръства мюсюлманите в християнството“, разказва Кристин Обо.
 
На 4 юни семейство Обо канят в дома си бивш учител по ислям, който свидетелства как е станал християнин в тяхната църква.
 
Кристин разказва: „Беше в петък следобед, а някои мюсюлмани дойдоха близо до нашата църква и го чуха да говори на арабски в църквата. Това накара някои от тях да надникнат в църквата, за да видят какво става. Те бяха изненадани да го чуят да възхвалява Исус като Господ. Вярвам, че след като са се прибрали, са споделили това с лидерите си, което доведе  до смъртта на съпруга ми."
 
Нападението е последното от много случаи на преследване на християни в Уганда, които Morning Star News документира.
 
Конституцията и други закони на Уганда предвиждат религиозна свобода, включително правото да се споделя нечия вяра. Мюсюлманите съставляват не повече от 12 процента от населението на Уганда, с висока концентрация в източните райони на страната.
 
Източник: Morning Star News 
 
 
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg