Понеделник, 02.08.2021

Вестник Евангелски

Стих на деня"И ония, които познават името Ти, ще уповават на Тебе; Защото Ти, Господи, не си оставил ония, които Те търсят." Псалм 9:10

OnLine
RSS Facebook Twitter

Протестантите в Турция - време за промяна

Main Pic
Публикувана: 23.06.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 363
Коментари: 0
Нарастват тревожните съобщения за християни в Турция, които все по-често са подложени на маргинализация и преследване, но несправедливата политика на Анкара спрямо религиозните малцинства не остава незабелязана в САЩ.
 
В Конгреса тече процес за приемане на закон за "наблюдение на религиозните свободи в Турция и Вселенската патриаршия", чийто първоначален проект беше одобрен в края на миналия месец. Законодателството ще бъде обсъждано още през следващите седмици, преди да бъде гласувано, а неговите поддръжници се надяват, че това ще доведе до реална промяна.
 
Със сигурност е крайно време за промяна.
 
Последният годишен доклад на Асоциацията на протестантските църкви в Турция хвърля светлина върху условията на протестантските християни в страната и дискриминацията, на която са подложени по политически и авторитарни причини.
 
Докладът разкрива продължаващите предизвикателства пред протестантските християни, тъй като правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган не улеснява бюрокрацията по строежа на сгради с цел поклонение, което затруднява намирането на места за богослужения.  Всъщност общият брой на местата, включително църкви, благотворителни организации и техните културни институции, е по-малък от 200, като всички те се наемат, а не се притежание на съответните християнски групи.
 
Това от своя страна създава предизвикателства пред създаването на собствени юридически признати асоциации, проблем, който съществува дори преди 2020 г., след като правителството на Ердоган промени правилата за създаване на подобни асоциации.
 
Депортирането на чуждестранни църковни лидери или забраната за влизане в страната, е друго предизвикателство, подчертано от доклада, в който са записани 100 подобни инцидента. В Турция липсват възможности за богословско обучение, което означава, че много протестантски пастори трябва да отидат в чужбина.
 
На други места в доклада се казва, че на чуждестранните съпрузи на турски граждани, участващи в църковна работа, се отказва виза, което принуждава двойките да емигрират в чужбина.
 
Редица християни наскоро споделиха пред вестник "Times" за преследването, на което са били подложени в Турция и как това ги е принудило да напуснат страната си.
 
Цялата световна общественост е запозната с историята на мисионера Андрю Брансън и служението му в Турция, за което можете да си припомните тук.
 
Източник: Christian Today
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg