Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Нова вълна на насилие в Мозамбик

Main Pic
Публикувана: 23.06.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 758
Коментари: 0
Положението в Кабо Делгадо, провинция в северен Мозамбик, се е „влошило сериозно“ през последната година, засягайки децата „в нечувани размери“. Близо 3000 души са били убити и над 800 000 разпръснати по други места след насилствения бунт, започнал през м. октомври 2017 г. Ожесточените нападения от страна на ислямски бунтовници са причинили смъртта на повече от 2838 души, включително над 1400 цивилни граждани, като се очаква действителният брой да е още по-голям.
Доклад, публикуван този месец от Save the Children, Plan International и World Vision, показва как конфликтът в Кабо Делгадо се е влошил през последните 12 месеца и как децата страдат неимоверно много. Ескалацията се дължи на засиления въоръжен конфликт в селата и областните столици, което е довело до жертви и „тежки престъпления“, извършени срещу деца.
 
Директорът на комуникациите в мисията „Отворени врати“ Ейми Лам заяви пред медията The ​​Christian Post, че „новата вълна на насилие“ в Мозамбик е взела „опустошителни“ жертви. Лам каза, че „поради прииждащата нова вълна на насилие, движена главно от радиални джихадистки екстремисти“ за първи път Мозамбик е добавен към Списъка на наблюдавани държави в света като една от страните с най-свирепо гонение на християни.
 
В югоизточната африканска държава живеят около 17 милиона християни, което е над 50% от населението. Лам заявява, че Мозамбик е и дом на някои от най-бързо развиващите се евангелски общности в света. Според нейните думи, поради възхода на християнството, има джихадистки групи, включително такива, свързани с Ислямска държава, с Ал Шабаб, с Боко Харам и Ал Кайда, които искат да разширят територията си в цяла Африка и целта им наистина е да изкоренят християнството оттам. За съжаление, в някои отношения действията им дават резултат. Конкретно от Кабо Делгадо са избягали около 800 000 души, а тези, които са останали, в това число жени, деца, семейства, са изправени пред глад, дори ако са пощадени от ... насилие.
 
Лам допълва, че степента на нестабилност е голяма и дори е възможно да битуват антихристиянски настроения на правителствено ниво. Докладът също предлага препоръки и заявява, че ООН и международната общност „са длъжни, и то незабавно“ да подкрепят установяването на мир и да се справят с основните причини за конфликта.
 
През м. март Зелените барети на американската армия бяха пратени на мисия в Мозамбик, за да обучават тамошните морски пехотинци да противодействат на насилствения бунт, довел до смърт чрез обезглавяване дори на 12-годишни деца.
 
„Особено притеснително е, че тези групи действат съвместно, за да създадат нещо, което по същество е нова ислямска държава в целия регион. Това е дълбоко обезпокоително не само от гледна точка на религиозната свобода, но и от гледна точка на демокрацията. А също и с оглед на общите човешки права, защото имаме тази група невероятно ожесточени екстремисти, които заявяват: „Ние ще ви погълнем и завладеем.“ Това би трябвало да е проблем за международната общност, защото представлява може би най-голямата вълна от ислямско насилие, която съвременната епоха познава.“
 
Лам призовава църквата в Америка да се моли за християните в Мозамбик и за онези, които са били прокудени от домовете си. Да се молим Бог да се намеси в насилствените атаки и да видим как колкото бързо се е надигнала тази вълна на насилие, толкова бързо и ще утихне.
 
Източник: Christian Today
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg