Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Насилствено приемане на исляма и принудителен брак за 13-годишна девойка в Пакистан

Main Pic
Публикувана: 25.06.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 942
Коментари: 0
Сълзи бликат от очите на Шахид Гил при спомена за деня, когато миналия месец местен съд в Пакистан е предал 13-годишната му дъщеря под опеката на 30-годишен мюсюлманин.
 
Гил е римокатолик и работи като шивач в град Гуджранвала, на около 150 км от Лахор. Дъщеря му Наяб била ученичка в седми клас и помагала в салон за красота, собственост на Саддам Хаят. На 20 май Хаят заедно с шестима мъже отвели Наяб от дома ѝ, насила я накарали да приеме исляма и я принудили да се омъжи за Хаят.
 
Първоначално Хаят, който вече бил женен и баща на четири деца, предложил да обучи Наяб в салона му за красота, когато училището ѝ затворило врати поради пандемията с COVID-19. Пред  бащата обяснява, че Хаят посъветвал Наяб вместо да губи време, да придобие умения, за да може да подпомага семейството финансово. Той дори предложил да я взема и връща след работа, като уверявал родителите, че я чувства като своя дъщеря. Хаят обещал да плаща на момичето 10 000 рупии (64 щатски долара), но след няколко месеца спрял парите.
 
На 20 май сутринта Наяб изчезнала. Гил и съпругата му отишли в къщата на Хаят да питат къде е, но семейството му казало, че той не се е прибирал днес. По-късно мъжът се свързал с родителите, но отрекъл да знае къде се намира дъщеря им. Дори предложил да търсят момичето заедно и ги придружил до полицейското управление, за да регистрира случай на изчезнал човек, като обаче предупредил да не се споменава, че Наяб е работила за него.
 
„Съпругата ми му се довери и написа в молбата това, което той ѝ каза да напише“, разказва Гил. „На 26 май полицията ни информира, че Наяб се намира в Дарул Аман [приют за жени] от 21 май. Била подала молба, в която твърдяла, че съзнателно е приела исляма преди месец и че християнското й семейство излагало живота ѝ на риск.“
 
След редица перипетии и противоречиви действия от страна на властите се стига до изслушване в съда, където родителите представят доказателства, че момичето е на 13 години, а не на 19, както се твърди. „Казахме на съдията, че тя лъже за възрастта си по принуда. По лицето ѝ имаше синини, а очите ѝ също бяха зачервени, което би трябвало да привлече вниманието на съдията, но той се направи, че не вижда. Прие молбата на Наяб да ѝ бъде позволено да напусне Дарул Аман със семейството на Хаят и не можахме да направим нищо, за да я спрем“, казва Гил. „Майка ми припадна в съдебната зала веднага след като съдията произнесе решението си и докато се суетяхме около нея, полицията тихомълком отведе детето ни.“
 
Епископ Маршал от Обединената протестантска църква в Пакистан заявява, че преди пет месеца е подал петиция във Върховния съд с искане за намеса в случаи на принудително приемане на исляма и бракове на непълнолетни, но е получил възражение. Обжалвали са отказа, но и досега жалбата им не е определена за изслушване. Веднага след като научил за случая на Наяб, епископ Маршал е поискал от известния адвокат по правата на човека Саиф Ул Малоук да подаде иск за връщане на детето и повторно разследване на случая.
 
„Силно се надявам, че случаят с Наяб отново ще насочи вниманието на висшата съдебна система и правителството към този ключов въпрос и ще бъде разработен механизъм за спиране на подобни зверства срещу момичетата от малцинствата под прикритието на религията“, казва епископът.
 
Отвлечените християнски момичета често са изправени пред заплахи, че те или членовете на техните семейства ще бъдат убити, ако не свидетелстват в съда, че са приели исляма и са се оженили по собствена воля, твърдят защитниците на правата. Според закона в Пакистан сношението с момиче на възраст под 16 години се смята за изнасилване, но в повечето случаи фалшифициран документ за приемане на исляма и свидетелство за брак кара полицаите да оправдаят похитителите. Църковните лидери и активисти за човешки права заявяват притесненията си, че приютите, полицията и съдилищата улесняват принудителното помюсюлманчване на момичета християнки.
 
Отвличането на Наяб за жалост е поредното в списъка с все повече случаи на насилствено приемане на исляма и брак по принуда на момичета от малцинствата в Пакистан, особено в провинциите Пенджаб и Синд.
 
На 16 февруари тази година съдът във Файсалабад върна 13-годишната Фара Шахин на баща ѝ римокатолик почти девет месеца след като тя бе отвлечена от дома ѝ от трима мюсюлмани, изнасилена, принудена да приеме исляма и да се омъжи за 45-годишен мъж.
 
Пакистан води статистиката по принудителни бракове, като в периода от м.ноември 2019 г. до м.октомври 2020 г., около 1000 християнки са били омъжени за мюсюлмани против волята си. Това се твърди в доклада на християнската организация „Отворени врати“ за 2021 г. Според него, по отношение на отвличанията, Пакистан заема четвърто място с около 100 отвличания. Иначе Пакистан е пета поред сред страните, където е най-трудно да бъдеш християнин.
 
 
Превод: Наталия Станчева

Източник: Morning Star News

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg