Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Ранени след бомбена експлозия в църква в Конго

Main Pic
Публикувана: 29.06.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1805
Коментари: 0
Двама души са ранени, след като импровизирана бомба избухна в католическата църква в източния град Бени, Демократична република Конго (DCR) в неделя, само часове преди да се проведе богослужението и церемонията по първо причастие.
 
Гелавният викарий на град Бени Лоран Сондиря коментира: "Терористите целяха да нанесат поражение на голямо множество, защото церемонията щеше да събере деца, техните родители и вярващите."
 
Кметът на града полковник Нарцис Кашале Мутеба е казал пред репортери, че експлозията на църквата, станала в 6 часа сутринта местно време, е била последвана от подобни действия на атентатор-самоубиец пред бар, който е бил на около 100 метра от джамия.
 
Друга бомба е експлодирала в събота в покрайнините на града, без да причини щети.
 
След експлозиите кметът Мутеба е обявил вечерен час в града от 21:00 до 5:00 сутринта с контролни пунктове за наблюдение на движението на хора и стоки.
 
"Не искам да виждам никого на улицата", казва кметът Мутеба. „Всеки трябва да стои вътре в дома си, защото имаме информация, че се планира друго терористично нападение“.
 
Въпреки че никоя група не е поела отговорност за нападенията, правителството смята, че виновни са Съюзническите демократични сили (АДС), терористична група със седалище в Уганда.
 
По-рано тази година Илия Джади, старши анализатор на „Отворени врати“ за свободата на религията или убежденията в Африка, заяви пред премиера: „Християнските общности биват атакувани от ислямистка екстремистка група с ясна експанзионистична програма.
 
"Това са групи като Боко Харам, които действат в североизточна Нигерия. Идеологията, програмата за създаване на "халифат" в региона и начинът им на работа са едни и същи. Те целят убийството на невинни хора. Това е дълбоко тревожно; наистина трябва да обърнем внимание на тези събития."
 
Счита се, че най-малко 95 процента от населението на ДРК са християни, като 70 процента от тях са католици, според данни на благотворителната организация "Каритас".
 
Източник: Premier Christian News
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg