Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Христос и духовете в тъмницата

Main Pic
Публикувана: 03.07.2021
Автор: Дж. Денисън
Прочетена: 1018
Коментари: 0
Един от най-трудните новозаветни текстове за тълкуване е 1 Петър 3:19-20. Какво се казва там?
 
Той гласи: „С който Той отиде и проповядва на духовете в тъмницата; които някога са били непокорни, когато някога дълготърпението Божие е чакало в дните на Ной, докато се правеше ковчегът, в който малцина, тоест осем души се спасиха от водата”.
 
Нека започнем с тълкуването на контекста. Първо, какво ще кажете за автора на тези думи? Петър - най-известният рибар в историята, създава първото си послание, пишейки до страдащите светии в Мала Азия (област, която вие и аз познаваме като Турция) през шейсетте години на първи век.
 
Писмото започва с провъзгласяване на Евангелието (1:1-12), след това говори за освещаване (1:13-2:10) и  подчинение като отличителен белег на избрания от Бога народ (2:11-3:12 ). Четвъртата ключова тема на книгата е преследването (3:13-4:19). И именно в този четвърти раздел се появяват нашите стихове.
 
Преди да достигне 3:19-20, Петър се опитва да помогне на преследваните вярващи да преодолеят страха от гонението. Така че в ст. 14-15 той им напомня за тяхната благословена надежда и за тяхната нужда да се страхуват от Господ повече от враговете си. И във ст. 16-17 той обяснява необходимостта да имат спокойна съвест и в мир с Господа.
 
След това, в ст. 18-20, Петър използва два примера за страдание в дни на преследване, а именно Христос и Ной. Към тази трудна тема се обръщаме сега. В стих 19 се казва:
 
С който Той отиде и проповядва на духовете в тъмницата“.
 
Да вървим стъпка по стъпка. Първите две думи - „с който“- за какво намекват? Те се позовават на темата на последната клауза от предишния стих (ст. 18), а именно, Светия Дух. Целият стих гласи: „Убит в плът, но оживен (или оживотворен) от Духа: чрез който и Той отиде ...“
 
Така че „чрез който“ би било най-добре да се преведе като „чрез Когото“, като се има предвид личностната природа на Божия Дух. Според Исус, стих 19, „отиде и проповядва“ чрез Божия Дух или с Божия Дух.
 
Дотук добре! Но сега проблемите започват. Исус отиде и проповядва в Духа на „духовете в тъмницата“. За какво говори Петър тук? Ще трябва да преминем напред към стих 20.
 
„Които някога (в друго време) са били непокорни, когато някога дълготърпението (търпението) на Бога е чакало в дните на Ной, докато ковчегът е бил правен, тоест осем души са били спасени от водата“.
 
И така, „духовете в тъмницата“ в ст. 19 са онези, които бяха „непокорни“ в дните на Ной. Кой беше непокорен в дните на Ной? Всички, с изключение на осемте души, които бяха спасени в ковчега! Ной им проповядваше Божието Слово като старомоден „проповедник на правдата“, но никой не го слушаше.
 
Какво стана с непокорните? Те бяха удавени в големия потоп, който Господ изпрати. Първото послание на Петър е написано няколко хиляди години след потопа. Онези, които не се подчиниха на Божието Слово по времето на Ной, вече не бяха живи в плът. Следователно Петър - през първи век след Христос не се притеснява да говори за тях като за духовете в тъмницата.
 
Някога непокорните ходеха по земята в човешките си тела; но сега, докато очакват великия Последен ден на възкресението на справедливите и несправедливите, те са вързани и са под горещия гняв на Всевишния. Но как би могъл Исус да им проповядва, ако те са умрели хиляди години преди Неговото въплъщение? Е, Петър никога не казва, че Христос е проповядвал в плът. Той заявява, че Господ е направил това чрез Духа.
 
Според 1 Петър 1:11, Христовият Дух обявява, „преди Христовите страдания и славата, която трябва да последва”. С други думи, Христос говори чрез пророците и чрез Своя Дух.
 
2 Петър 1:21 ни разказва същата история: „Пророчеството не дойде в старо време по волята на хората; но светите Божии мъже говореха, водени от Светия Дух”.
 
Във всеки случай Петър ни казва, че въпреки че Исус все още не е бил дошъл на земята във физическа форма, Той е говорил многократно чрез пророците. И точно това се случва в нашия стих (ст. 20). Как Исус говори на непокорните мъже и жени в дните на ковчега? Чрез Ной, разбира се! Ной беше инструментът на Божия Дух.
 
„И Господ каза: Духът ми не винаги ще владее в човека, защото той е плът; но дните му ще бъдат 120 години“ (Битие 6:3).
 
Може би този текст означава, че Господ е използвал Ной да проповядва покаяние в продължение на 120 години, преди да изпрати потопа. Но това, което е кристално ясно, е, че Духът Господен е действал в дните на пророк Ной.
 
Естествен начин за тълкуване на тези няколко стиха би бил, че Господ Исус проповядваше чрез Ной на грешниците, преди да дойде потопът.
 
Всичко това има смисъл, когато се върнем в непосредствения контекст на стиховете. Петър насърчава преследваните  в трудната ситуация на гонението, която в никакъв случай не беше нова. Християните в първи век не бяха първите хора на земята, които страдаха заради проповядването на Божието Слово.
 
Божиите хора винаги са остатък. Само осем бяха спасени в деня на Ной. И затова не би било изненадващо за истинските християни да осъзнаят, че по-голямата част от децата на Адам ще отхвърлят Словото на Господ.
 
Заключение
Веднъж прочетен в контекста, свързан с преследването, текстът на 1 Петър 3: 19-20 не е толкова труден за разбиране. Никъде не се говори за това,че Христос посещава мистериозен подземен свят, подобен на Чистилището. Това, което Петър казва, е, че Христовите ученици трябва да бъдат смели, защото това е част от смисъла на християнската вяра.
 
Както Христос проповядваше Словото Си чрез устата на Ной в Битие, така Той говори мощно чрез Петър, за да насочва и издига страдащата Си църква. И дори до ден днешен Господ все още желае да говори чрез изкупените Си хора, за да могат много повече грешници да влязат в ковчега на спасението.
 
Важни поуки от този текст
Току-що направихме кратко резюме на един от най-трудните въпроси, пред които са изправени учените от Новия Завет.  Може би се чудите защо всичко това има значение. Помислете за следните житейски уроци:
 
1. Служенето на Исус си струва цената.
Можем да очакваме да „страдаме за правене на добро“ в този паднал свят. Никое добро дело не остава ненаказано. Но Исус знае всичко, което правим за него, и е готов да възнагради временното ни страдание с вечната си благословия.
 
За тези, които „умират в Господа”, има това обещание: „те ще си починат от труда си, защото делата им ще ги последват” (Откровение 14:13). Можете да платите цена, за да откажете изкушението или да изпълните Божия призив в живота си. Знайте, че Господ го знае и че вашата инвестиция е вечна.
 
2. Същият Дух, който възкреси Исус, ще ви даде сила.
Вашето тяло е храм на Светия Дух (1 Коринтяни 3:16). Същата сила, която победи изкушенията на Сатана, ще ви даде победа над всеки враг на Бога.
 
Всичко, което Бог има, присъства в този момент и в твоя живот.
 
3. Разполагаме само с днешния ден да бъдем праведни пред Бога.
Тези, които са яли и пили в дните на Ной, не са се страхували от наводнение, защото очевидно никога не е валяло - точно както атомните бомби никога не са падали върху градовете преди Хирошима и самолетите никога не са се врязвали в небостъргачи преди  11 септември 2001 година.
 
„Утрешният ден“ не е обещан на никой от нас. Ние сме един ден по-близо до вечността, отколкото сме били някога преди.
 
Сега Духът на Исус проповядва на вас и на мен чрез Неговото слово. Както казва J. I. Packer,  чрез Библията  „Бог проповядва“. Дали неговата проповед ще падне върху глухи уши и твърди сърца? Или ще отговорим на това, което чуваме?
 
Колко време прекарахте днес, за да чуеете Божия Дух?
 
Помолихте ли ГО да ви покаже нещо нередно между вас и Бог Отец? След това признахте ли греха си, ако ви е изобличил за него, конкретно и честно?
 
Дали сте се приближили до вашия Господ в лично поклонение и сте послушали Словото Му с вашето послушно сърце?
 
Дали сте МУ дали пълен контрол над ума, живота и плановете ви?
 
Ако не сте го направили днес, ще го сторите ли някога?
 
По време на пътуване до Англия имах привилегията да прекарам незабравими моменти в молитвената стая на Джон Уесли. Основателят на методисткото движение е прекарвал в тази стая всяка сутрин, започвайки от 4:00 сутринта. На колене, с отворена пред него Библия, той отново и отново е отдавал душата си на Бога. Усетих светостта на присъствието на Бога в тази стая с размера на килер, повече от два века по-късно.
 
До молитвената пейка на Уесли стои неговото лично кредо. Ето и текстът:
 
Вече не съм свой, а Твой.
Насочи ме към това, което Ти искаш.
Събери ме с когото искаш.
Накарай ме да направя, каквото Ти желаеш.
Постави ме на изпитание и допусни страдание.
Позволи ми да бъда призован от ТЕБ и отделен за Теб,
възвишен заради теб или унижен заради Теб.
Нека бъда пълен, нека бъда празен,
нека имам всички неща, нека нямам нищо;
Аз драговолно и от сърце предавам всичко
на Твое разположение.
 
И сега, славен и благословен Боже,
Отец, Син и Свети Дух,
Ти си мой, а аз съм Твой.
Така да бъде.
И заветът, сключен сега на земята,
нека бъде утвърден на небето.
Амин.
 
 
Източник: Christian Headlines
Превод: Петя Зарева
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg