Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

ОЕЦ с участие в Обществен съвет за ваксинациите

Main Pic
Публикувана: 01.07.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 3060
Коментари: 0
В Гранитната зала на Министерството на здравеопазването по инициатива на служебния министър Стойчо Кацаров се проведе първата среща на така наречения Обществен съвет. Той е създаден с цел да информира обществото за необходимостта и ползата от ваксинацията срещу ковид-19.
 
В срещата участваха и представители на различните вероизповедания. От страна на протестантската общност участва и п-р Румен Борджиев, председател на Обединени евангелски църкви в България.
 
По време на срещата, продължила 2 часа, Стойчо Кацаров обяви новите данни от последното проучване за здравния статус на българите. За последните 30 години продължителността на живота на нашите сънародници се е увеличила с 5 процента, но за съжаление, за последната година и половина, смъртността е нараснала с 1 процент.
 
Служебният здравен министър е заявил, че страната ни има нужда от хора с влияние, които да помогнат на здравните власти в сложната ситуация с пандемията. Той е поискал доверието на участниците в срещата, които е призовал да допринесат за излизането от опасното положение, "тъй като не сме застраховани от нова вълна, предвид случващото се в другите европейски страни."
 
П-р Борджиев е изразил съжаление, че на срещата не присъстват представители на всички вероизповедания, като е изразил благодарността на евангелските църкви за възможността и предоставените зелени коридори за ваксинация на свещенослужителите около и преди Великден в Александровска болница.
 
На срещата е коментиран и проблемът с ширещите се конспиративни теории, свързани с ваксинацията. Отбелязан е и фактът, че има медицински лица, които вместо да допринасят за ваксинационния процес, на практика го спъват.
 
Министър Кацаров искрено е заявил, че единственото заплащане, което здравните власти предлагат за искания принос, е удовлетворението от спасените животи.
 
Общественият съвет ще продължи да се събира и занапред, като се стреми да се противопостави на конспирационните теории относно ваксините
 
Всички участници в първата среща на Обществения съвет са били единодушни в мненията и намеренията си с цел запазване живота и здравето на българите. Здравните власти са ангажирани да продължат да осигурява нужната информация.
 
Пастир Борджиев напомни, че евангелската общност в страната  навременно публикува своята позиция относно ваксините още през март и може да си я припомните тук.
 
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg