Четвъртък, 18.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Молитва в един дух

Main Pic
Публикувана: 02.07.2021
Автор: Л. Дънберг
Прочетена: 1378
Коментари: 0
Когато се молим заедно, нашите молитви са пропити от Светия Дух. За съжаление, много християни не се възползват от това. Общата молитва е библейска. На няколко места в Новия завет християните са увещавани да се молят заедно. Това наставление не касае само семейството. Първият, който заповядва това, е Господ Исус, вторият е Павел.
 
Увещанието е да се молим заедно с другите. В Матей 18:19-20 се казва: И още ви казвам, че ако двама от вас се съгласят да помолят за нещо, ще им бъде дадено от Моя Небесен Отец. Защото, където има двама или трима, събрани в Мое име, там съм и Аз посред тях. Това са думите, изречени от Исус Христос към Неговите ученици. Той не само ни препоръчва да се събираме за обща молитва, но ни заповядва да го правим. Той не ни ограничава с кого да се молим; Той просто ни казва да го правим.
 
Авторът на Посланието до евреите също дава инструкции, че трябва Да бъдем внимателни един към друг, като се насърчаваме към любов и добри дела. Да не изоставяме богослужебните ни събирания (Евреи 10:24-25). Събирането заедно не означава църква. В Римляни 15:30 Павел ни съветва да ме подкрепяте в молитвите си към Бога за мене. Това не е предложение, а увещание. 
След общата молитва се излива сила, която е по-голяма от единичната молитва. Казано просто, има сила в мнозинството. Каква е силата на общата молитва? 
 
Болен ли е някой сред вас, нека повика църковните презвитери, за да се помолят над него и да го помажат с елей в името на Господа. И молитвата с вяра ще изцели болния и Господ ще го вдигне. И ако е сторил грехове, ще му се простят. Изповядвайте си един на друг греховете и се молете един за друг, за да се изцелите. Голяма сила има усърдната молитва на праведника (Яков 5:14-16). 
 
Яков говори за всеки вид изцеление. Физическо и ментално изцеление е налице, понеже ние се молим заедно един за друг. Получаваме духовно и емоционално изцеление, защото изповядваме греховете си един на друг и се молим заедно. Ясно е, че ако християните се молят заедно, ще бъдат свидетели на Божията сила.
 
В Матей 18:19 четем как Отец ще направи всичко, за което Го молим, когато сме единодушни. „Всичко“ е широко понятие, което включва много неща. Буквално получаваме сила да раздвижим небето и земята. Когато се молим заедно, имаме тази сила. Молитвата е като партньорство. В резултат на молитвата, има връзка между вярващите. Вие можете да направите най-доброто за Бога и за другите чрез молитвата.
 
Ако общата молитва е толкова мощна, защо християните не я харесват? Може би сме движени от фактора страх. Боим се да не направим грешка или да не бъдем отхвърлени от онези, с които се молим. Може да се молим с някоя смела молитва, и ако Бог не ни отговори, можем да се почувстваме като неудачници. Този страх не е от Бога. Той ида от врага, който си играе с нашата несигурност. Йоан 10:10 го потвърждава: Крадецът идва да открадне, да заколи и да погуби.
 
Когато като християни се боим, защото може да бъдем отхвърлени, да объркаме нещо или да се провалим, тогава попадаме в капана на врага. Той използва това оръжие, така че успешно да открадне нашата смелост да се молим с другите. Господ Исус ни каза: А на вас, Моите приятели, казвам: не се бойте от тези, които убиват тялото и след това не могат нищо повече да сторят. Ще ви кажа от кого да се боите: бойте се от Този, Който има власт не само да убие, но и да ви хвърли в ада. Да, казвам ви, от Него се бойте! Павел казва на Тимотей: Защото Бог не ни е дал дух на страх, а дух на сила, любов и въздържание (2 Тимотей 1:7).
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg